mandag 10. november 2008

DM 2008

1. november var det klart for DM i Brass Band. Jeg har i lengre tid gledet meg til dette arrangementet. Herlig var det også at begivenheten fant sted i Herning, kun 4 mil fra meg. Til tross for en jobbaften med noe jobbing på natten, klarte jeg å sette meg på 8-toget til Herning. 1 div (øverste div) begynte å spille kl 9.45. DM blir arrangert både for brass band og janitsjar, eller harmoniorkester som de kaller det i Danmark. Flertallet av korpsene er dog brass band. I 1. div brass deltar 5 korps. Da jeg ankom konsertsalen, ble jeg fort skuffet over lokalet. Salen var en firkantet boks, som en diger gymnastikksal. Jeg hadde håpet på en flott musikalsk opplevelse, men salen ødela noe for den musikalske opplevelsen må jeg si, ettersom klangen og detaljene forsvant i grums. Det må også være kjedelig for korpsene som spiller, men ettersom arrangementet er så lite, og at de samtidig trenger et hus med mange lokaler (slik om Herning Kongressenter) blir lokalene deretter. Vi har vel kanskje noe av det samme problemet i Siddis. Clarion Hotel er vel heller ikke den beste salen å spille i.Men,men.

Første korps ut var Lyngby-Tårbæk. Jeg syntes det var litt synd at de startet, ettersom jeg tenkte at nivået ville synke dramatisk etter at de hadde spilt, men det var faktisk ikke tilfelle. Men Lyngby-Tårbæk ga en veldig fin fremførelse av Malcolm Arnold Variaions, og jeg synes det var den beste fremførelsen av pliktnummeret. Klang og balanse er det som skiller Lyngby-Tårbæk fra resten av korpsene. Deretter var Nordvestjysk brass klar. Jeg bemerket meg at jeg savnet dynamiske forskjeller her, det hele var litt flatt, og de spilte aldri helt ff. Århus brass ga en veldig fin presentasjon av Malcolm Arnold Variations, og spesielt må nevnes deres Flygelhornist. Jeg har sjelden hørt en flottere flygelhorn-klang enn hans, det var rett og slett fantastisk nydelig. Jeg hørte fra en medmusikant at han også spilte eb-kornett med et annet korps, og kanskje det er årsaken til at han har opparbeidet seg en så flott klang. Concord var manges favoritt i dag, og de spilte også bra. Mange berømmet de for den flotte klangen, men jeg synes kornettene ble for sterke i ff-partiene, i forhold til Lyngby-Tårbæk, men ellers spilte Concord behersket, og med god balanse og vant med 2 poeng over Lyngby-Tårbæk på pliktnummeret. Peder Most Garden var en overraskelse, jeg må si at jeg aldri har hørt om de før, men de hang godt med i 1 divisjon tross hard klang, spilte de en grei versjon av Malcom Arnold Variations.

Selvvalgt gledet jeg meg helt vilt til. Jeg måtte vente helt til 16.45 før korpsene startet. Første korps ut var Concord. De hadde valgt å spille Contest Music. Contest Music er en gjenganger i de fleste brass band konkurranser, og det er en sang jeg aldri blir lei av. Concord spilte en veldig bra versjon av stykket, og spesielt 2 sats og kornettsoloen var flott. Jeg fikk et veldig bra inntrykk av Concord, og det er et korps som absolutt kan hevde seg med Lyngby Tårbæk, så jeg er ikke forundret om vi ser dem i EM neste år eller senere. Lyngby Tårbæk hadde valgt å spille Music for Battle Creek. Music for Battle Creek er faktisk en sang jeg i starten hadde svært å svelge. Etter at jeg har hørt den en del ganger, har jeg allikevel begynt å like den ganske godt. Lyngby-Tårbæk spilte en veldig flott versjon. De har en flott klang, som utkonkurrerer de andre korpsene, i tillegg har de en god balanse, bra intonasjon og musikalitet i fremførelsen. På selvvalgt vant Lyngby-Tårbæk med 5,7 poeng foran korps nr 2(aner ikke hvordan poengene regnes ut). Nordvestjysk brass spilte St.Magnus. Dette er en av mine favorittstykker, og en fremførelse jeg gledet meg til. De spilte en veldig fin presentasjon, noe intonasjonsproblemer her og der, men en betraktelig bedre fremførelse enn pliktnummeret, og jeg nøt den rolige delen. Århus brass band spilte Journey into the centre of the earth. Det var en noe skuffende fremførelse, og etter min smak, den svakeste presentasjonen i selvvalgtdelen. Kornettene hadde en litt for hard klang, bassene slet i den rolige delen, det var faktisk surt, og urent skal det ikke lyde i 1 div, dessuten var det en del intonasjonsproblemer. Peder Most Garden var den store overraskelsen i selvvalgt. De spilte rett etter Århus Brass, og de spilte Journey into the centre of the earth, samme stykket som Århus. Å høre Peder Most Garden spille samme stykket rett etter Århus Brass, var som å høre et helt nytt stykke, og det var kjempegøy. Jeg storkoste meg. De hadde virkelig øvd.... Dirigenten hadde fått fram detaljer som forsvant i Århus, og som gjorde stykket levende. De spilte rett og slett et helt nytt stykke, som var utrolig kjekt å høre på, de spilte stykket med STOR musikalitet. Jeg bet meg merke i at de hadde leid inn norske Stian Svendsen som dirigent for anledningen.

Min bedømmelse av pliktnummer:

1. Lyngby-Tårbæk
2. Concord
3. Århus Brass
4. Peder Most Garden
5. Nordvestjysk Brass

Selvvalgt:

1. Lyngby-Tårbæk
2. Concord
3. Peder Most Garden
4. Nordvestjysk Brass
5. Århus Brass

Det endelige resultat:

1. Lyngby-Tårbæk (94p & 95p)
2. Concord Brass Band (96p & 89,3p)
3. Århus Brass Band (92p & 85,7p)
4. Peder Most Garden (85,7p & 87,7p)
5. Nordvestjysk Brass (88,7p & 83,7p)