fredag 1. mai 2015

EM 2015

I år arrangeres EM i Tyskland, og det er for andre gang (første gang i München i 1999). Tyskland er en ganske ung brassbandnasjon. Det tyske mesterskapet i brassband ble forøvrig arrangert for første gang i 2009. Og i år er det første gang et tysk brassband er med i øverste divisjon.

Årets konkurranse har vist seg å være svært populær for publikum. Billettene ble lagt ut for salg lørdag den 20. desember. Den helga var jeg i Stavanger. Det ble derfor først mandag før jeg gikk inn for å bestille billetter. Det har aldri før skjedd at billettene har blitt solgt ut på en dag. Jeg fikk tak i pliktnummerbilletter og gallakonsert (pleier normalt ikke gå på gallakonsert, for det holder som regel å høre plikt og selvvalgt til alle brassband), men selvvalgtbillettene var utsolgt. Jeg fikk kontakt med formannen i EBBA, og jeg fikk til slutt selvvalgtbilletter i slutten av januar måned :) Jeg tror plasseringen av EM er gunstig i år. Sveits, Østerrike, Frankrike, Belgia og Nederland er brassnasjoner med kort avstand til Freiburg, og derfor lokker det nok flere folk enn vanlig.

Pliktnummer i årets EM er The God Particle av Rolf Rudin. The God Particle henspeiler til tittelen av en bok ved samme navn fra 1993 av nobelprisvinner og fysiker Leon Lederman og vitenskapsforfatter Dick Teresti. Boken omhandler partikkelfysikk fra grekerne til vår tid og avslutter med en diskusjon over hva Lederman ville kalle "the goddamned particle", d.v.s Higgs boson. I mange år har CERN's vitenskapsmenn eksperimentert med å akselerere partikler med stor hastighet og hvorpå de så kolliderer. Kollisjon er derfor et viktig element i musikken. Det er noen sjokkakkorder i stykket som viser nettopp dette: kollisjon. En annen kolliderende effekt er når to pauker spiller mot hverandre. Det trengs mye slagverk i dette stykket. En fin kommentar fra 4barsrest er denne: "Getting up to seven percussionists together at one time in a rehearsal room is worthy of a Nobel Prize in itself. "

Rolf Rudin er også kjent for en sparsommelig bruk av musikkmateriale. Han bruker bestemt mye h og b som harmonisk base for mange av akkordene i stykket. Hb står for Higgs boson nemlig.

Jeg må bare få si at jeg er helt henrykt over dette stykket, etter og ha hørt det i dag. Jeg likte stykket fra første gang jeg hørte det (og som regel trenger et pliktnummer en del gjennomganger før man liker stykket). Det er rett og slett et fantastisk stykke musikk. Det er rått og brutalt noen steder, mens det er slående vakkert andre steder. Det ville vært fantastisk og hørt det igjen, så jeg håper et brassband vil bruke det i NM 2016.

Stykket minner meg litt om REM-scapes (humming) og filmmusikk fra Hollywood innimellom alle partikkelkrasjene.

Første korps ut er:

1. De Bazuin Onerk


Sterke tromboner og tuba i piano. Savner med originalitet i tempo rubato. Flott spill av eb-kornett i pianopartiet. Litt vanskelig å bedømme korps nr 1. når man ikke kjenner stykket fra før. Greit gjennomført.

2. Bayerische Brass Band Akademie



Sliter også litt i tempo rubato. Spiller med for hard ansats på markatonoter (spesielt i horn) og skødder mye her. Men de spiller bra ecstatically. Fin fp-effekt.

God rytmikk fra 101. Sterke tromboner i H. Skal være pp. I 502 hører jeg ikke horntriller (+ bariton og euph), derfor dårlig balansert.


3. Eikanger-Bjørsvik Musikklag


Første korps som bytter perkusjonsoppsett som står i partituret. 

De velger å ha vibrafon (?) der hvor pauker skal stå. Egentlig passer dette bedre, pauker hører man uansett. Jeg savner mer futt i korpset fra starten av. Men ellers er dette veldig bra spilt. Takt 129 er så rå. 2nd og 3rd kornett har en ab, c og f i forte som skal høres. Dette låter så bra med Eikanger.Likeså i takt 138 har hele kornettrekken en ciss og c i fortissimo (Higgs boson, h og b natura). Signaltone som høres. Kjemperått!!!!
Flott pp-klang i tromboner fra H. Spiller tempo rubato flott.
Til sist må nevnes flott eb-kornett fra 526. Dette er et nydelig parti. 


4. Black Dyke


Flott ff-klang. Ecstatically: Foretrekker Eikanger sin tolkning her. Tempo rubato: Marimba er alt for sterk her, og overskygger soloer. Fin piano i trombone og tuba fra H. Fine horn fra 334. God balanse i S. 502: Hører horns triller :)  Nydelig eb-kornett fra 526.

5. Co-op Funeralcare Band 

Spiller litt for sterkt i ff. Takt 325 og utover er en av de flotteste steder i stykket. Rolig del med humming. Kun klokkespill og horn og bariton med mute som spiller. Klokkespill skal være i piano, men spiller alt for sterkt her og ødelegger helheten av denne delen.  Fra 502 er hornene rå. Bra triller- Euph og bariton spiller også dette, men horn ligger høyest og er lettest og høre. O: Her er det for mye basstrombone. Litt dårlig balanse på slutten. Kornettene høres knapt mot slutten. 

6. Paris



Paris sliter med klang i ff. Får vondt i ørene i ff her. Fine solitster i tempo rubato, men for hard sfz generelt i solister. Rå 2nd og 3rd kornetter i 129. Flott hornsolo og flotte horn på 502. Minus balanse på slutten. Kornetter faller bort mot grovmessing.

7. Oberösterreich

Fin start. God klang! Rå 2nd og 3rd kornetter på 129 og kornetter på 138. Litt uheldig i solohorn. Takt 325: Også her er klokkespill for sterkt, ødelegger effekten av delen. Bra 471!  Flott rytmisk effekt med markato i 502, men mangler mer horn med triller. Tøff slutt. Kornetter vender schallstykket mot publikum på siste tone.

8. Cory 


WOW! WOW! Jeg er glad i Cory band, det er mitt favorittband, men i dag spiller de godt. De har endelig funnet formen igjen. Jeg er begeistret. Fantastisk spilt! 

9. Lyngby-Taarbæk


Mangler en del på klang og balanse her. I takt 129 hvor 2nd og 3rd kornetter har en ab, c og f, så dobler de antall kornetter og lar solokornetter spille i tillegg. Skjønner at dette er  en kul effekt, men dette liker jeg dårlig, bakrekken fikser dette selv.

I takt 526 hvor eb-kornett har en slags solo, så har de lagt over denne delen til en b-kornett. B på eb-kornett blir trestrøken eb for b-kornett. Dette blir høyt, og det er mye skødding her i b-kornett.


10. Luzern



Hvor blir alle kvinnene av ? Kun to damer i dette brassbandet.
Luzern starter sterkt. Mestrer ikke fullt ut ff, noe hard klang. Tempo rubato: Nydelig spilt. Alle solister fikster sfz. Også dette korpset dobler kornettene i tak 119 (ab, c, f - akkorden).  Det synes jeg de ikke hadde trengt å gjøre. Uheldig eb-kornett i 526. Nydelig hornsolo. Hun husker jeg fra i fjor, REM-scapes. Hun spilte så flott. Bra sluttdel. Liker at bakrekka tar over på slutten. D.v.s den motdelen som grovmessing spiller, her blir det flere og flere grupper som henger seg på. Til sist er det altså 2nd og 3rd kornetter som spiller sammen med grovmessing mot solokornetter. Tøft!

11. Willebroek


Bra start. Fin ff. Bra trøkk! Nydelige solister i tempo rubato. Noe uren høy b i flygelhorn sin duett med eb-kornett. Også dette korpset dobler kornettene på 119.

12. Treize Etoiles


Mye bra hher. Fin start. Et snev av dårlig klang i ff. Ikke like åpent og varmt som Cory hadde. Ellers spiller Treize Etoiles veldig bra. Nydelig spilt tvers igjennom.

TIPP

1. Cory Band
2. Treize Etoiles
3. Eikanger-Bjørsvik
4. Willebroek
5. Black Dyke
6. Luzern
7. De Bazuin Onerk
8. Oberösterreich
9. Co-op Funeralcare
10. Paris
11. 3BA
12. Lyngby-Taarbæk

SELVVALGT

For en konkurranse. Her var det mye bra spilling i dag. Både musikkvalg og musikkutførelse var i øverste klasse.

1. Luzern

Luzern spiller et nytt stykke av Thomas Doss. Doss er min absolutte favorittkomponist. Jeg elsker alle hans verker for elitedivisjon. Schetches from nowhere, Spiriti, REM-scapes og nå Trance. Trance handler om et ufødt barn som moren ikke vil ha noe av i starten. Barnet merker dette. Etterhvert blir moren mer bundet til barnet og det er dette som beskrives som transen (hvor hun finner sterk tilknytning til barnet). Likeså er det en Bach-koral i stykket. WOW! Dette er bra!  Et igjen fantastisk stykke musikk av Thomas Doss. Han imponerer meg stadig. De spiller flott. Litt hard klang enkelte steder i sterke partier, men jeg digger råheten i klangen akkurat på dette stykket.

2. De Bazuin Oenkerk

Journey of the Lone Wolf av Simon Dobson. Nok et flott stykke musikk. Liker stykket mer og mer for hver gang jeg hører det. De Bazuin Oenkerk spiller med bra klang i ff. Litt rusk i solistpartier i rolig del. Bra intensitet gjennom stykket.

3. Bayerische Brass Akademie

From Ancient Times. Nok et flott stykke musikk. Kanskje det stykket jeg har aller mest kjennskap til. Det blir så og si bruk i alle konkurranser. Umåtelig populært etter at stykket var pliktnummer i Oostende i 2010 mener jeg det var. Flott klang i korpset i dag. Mye bedre i dag enn i går. Flott tromboneklang. Del 1 slutter brutalt, og det hadde det ikke trengt å gjøre. Små glipp i soloer i del 2. .  Flott slutt!

4. Black Dyke

Black Dyke spiller et stykke av Peter Graham: Metropolis 1927 for Brass Band and Percussion. Jeg tror dette er et nytt stykke, men har ikke sjekket det opp. Temaet i stykket var filmmusikk.  Dette er virkelig flott. Nydelig brassbandklang. I rolig del er det flere solistinnslag. Dette er vakkert! Åh, den flugelhornklangen til Zoe, wow! Selv om jeg ikke helt er fortrolig med stykket enda, så er musikken spilt i øverste klasse. Dette var bra! Nicholas Childs er rørt etter han har slått av siste tone, og feller en tåre, og gir kona en klem (Alison på 2nd horn). Dette var så mye bedre av Black Dyke i dag enn i går.

5. Eikanger-Bjørsvik

Jeg blir så glad når jeg får høre at Eikanger skal spille Trance. Det kunne ikke blitt bedre. Stykket elsker jeg allerede etter at Luzern spilte det. Forskjellen fra Luzern her er den fantastiske klangen til EIkanger som få kan måle seg med. Dette var flott. Musikaliteten i stykket er også bedre enn Luzern. De får frem detaljer og det hele er så gjennomsiktelig. Det eneste jeg savner fra Eikanger er litt mer lyd i ff, for de har klangen til å kunne spille mer ut i ff.

6. Paris

Paris spiller Vita Aeterna Variations. Nok et fantastisk stykke musikk. Paris spiller godt. Flotte solistinnslag i flugelhorn og horn. Korpset mangler generelt mer klangfylde.

7. Lyngby-Taarbæk Brass

Lyngby spiller Symphony in two movements av Edward Gregson. Nok et stykke jeg ikke har hørt før. Interessant musikk. Lyngby-Taarbæk spiller med bedre klang i dag enn i går. Mangler litt på detaljer og klang, men alt i alt en fin konsertopplevelse.

8. Cory

Cory spiller Partita for Band av Wilfred Heaton. Et musikalsk mesterverk spilt på mesterlig vis. Tusen takk Cory. Dette var fantastisk. Spesislet kan nevnes den umåtelig vakre 3.satsen, Canzona. Her bygges det opp til en ff i korpset. Dette er så vakkert, jeg får gåsehud. Cory spiller med en fantastisk åpen og fyldig klang i både pp og ff. Nei, dette var fantastisk. Tusen takk, Cory!!!

9. Oberösterreich

Oberösterreich spiller Auvidi Media Nocte. Et kjent stykke fra EM i 2011, når Manger vant med dette stykket. Oberösterreich mangler litt på klang. Bra intensitet gjennom stykket. Fine soloer.

10. Willebroek

Journey of the Lone Wolf. Bra lyd, men litt hard klang. Fine solistinnslag. Klang og balanse kan ikke måles med Cory og Eikanger i dag.

11. Treize Etoiles

Audivi Media Nocte. Bra dette! Litt hard klang i ff, men ellers spiller de med god musikalitet gjennom stykket. Flotte solister. Bra balanse på slutten. Liker at trommene står ytterst på scenen under solistinnslagene.

12. Co-op Funeralcare

Nok en gang spiller Auvidi Media Nocte. Veldig engelsk, men hard klang. Det blir en grei gjennomførelse, men kan ikke måle seg med Treize Etoiles.

TIPP

1. Cory
2. Eikanger
3. Treize Etoiles
4. Black Dyke
5. Luzern
6. Willebroek
7. 3BA
8. Paris
9. Oberösterreich
10. Bazuin Onekerk
11. Co-op Funeralcare
12. Lyngby-Taarbæk'


TIPP SAMMENLAGT:

1. Cory
2. Treize Etoiles
3. Eikanger
4. Black Dyke
5. Willebroek
6. Luzern
7. Oberösterreich
8. De Bazuin Onekerk
9. Paris
10. 3BA
11. Co-op Funeralcare
12. Lyngby-Taarbæk  

RESULTAT SAMMENLAGT:

1. Black Dyke 97 p + 97 p
2. Willebroek 96 p + 96 p
3. Luzern 98 p + 92 p
4. Eikanger 92 p + 98 p
5. Cory 95 p + 93 p
6. Treize Etoiles 93 p + 95 p
7. Co-op Funeralcare 91 p + 91 p
8. Paris 94 p + 86 p
9. Oberösterreich 90 p + 89 p
10. 3BA 88 p + 90 p
11. De Bazuin Oenkerk 89 p + 88 p
12. Lyngby-Taarbæk 87 p + 85 p

Noe uventet resultat. Hadde nok forventet et bedre resultat for Cory og Eikanger, mens jeg ikke hadde forventet at Willebroek skulle bli nr. 2. Jeg vektlegger mye klang når jeg hobbydømmer, og jeg er ikke så glad i klangen til Willebroek i ff. Og for meg var det Cory og Eikanger som hadde den klangen som fikk frem gåsehuden. I tillegg til musikaliteten og tolkningen av stykkene. Men uansett, det var Cory og Eikanger (på selvvalgt) som ga meg de aller største musikalske opplevelser i år. Fantastisk var det at Eikanger "vant" selvvalgtdelen. Det betyr at de kommer med på DVD'en :) Da får jeg høre trance og Eikangers tolkning igjen, jippi!

GALLAKONSERT

I og med at jeg ikke fikk tak i selvvalgtbilletter i utgangspunktet, kjøpte jeg derfor gallakonsertbilletter for  å være på den sikre siden, at jeg i alle fall skulle få oppleve et brassband på lørdagen også. Det jeg ikke visste før jeg kikket i programbladet på lørdagen, var at det var selveste German Brass OG Jens Lindemann som skulle spille. Kan det bli bedre spør jeg ? Jeg var utrolig glad for gallakonsertbillentene da kan dere tro. Både Jens Lindemann, German Brass og selveste Matthias Höfs er mine store forbilder. Det er fantastiske musikere, og spesielt German Brass har jeg ønsket å få med meg live mange ganger, men sjelden de er på norgesbesøk.

European Youth Brass Band åpnet gallakonserten med Brassessence av Andreas Unterreiner og så fortsatte de med første del av On the Shoulders of Giants, og avsluttet med Strauss' Festmusik der Stadt Wien. Brass Band Bürgermusik Luzern fortsatte med Grand Fanfare av Giancarlo Castro d'Addona. Deretter inntok Jens Lindemann scenen. Han spilte et flott stykke av Peter Meechan: Orpheus, sats 2. Eurydice og sats 3: Hypnotic Dance and Finale. Han spilte både på kornett, trompet og flugelhorn. En meget flott opptreden. Jeg er begeistret :) Brassbandet spilte et stykke til av Peter Meechan: Starlight og avsluttet med Wagners Entry of the Gods into Valhall.



Etter 20 minutters omrokkering var German Brass klar for sin konsert. Jeg kjenner ikke så godt til hele ensemblet, enn at jeg vet det er et ensemble av svært høyt nivå. Men det er en person jeg kjenner godt igjen og det er Matthias Höfs. Han er en fantastisk musiker.




German Brass spilte følgende program:

Concerto in D Major (John Baston)
Toccata and Fugue (Bach)
Eljen Mayyar (Strauss)
Truempet Blues and Cantabile (James)

Wild Cat Blues (Williams)
Children of Sanchez ( Mangione)  her spiller Uwe Köller solo på flugelhorn, et fantastisk stykke musikk som er så nydelig spilt. Takk!

Mambo No. 1: (Moises/Vivanco)
Russia in Day and Night (Trad. /Khachaturian)
Swinging Swan (Tchaikovsky, arr: Lester Brown).

For en konsert!!!! Dette var virkelig et EM jeg kommer til å huske i lang tid fremover. Et fantastisk pliktnummer, Eikangers trance og Corys Partita, + Jens Lindemann og German Brass. Bedre musikkopplevelse enn den jeg har fått i Freiburg skal du lete lenge etter. Takk!!!

Vil du høre mer av Matthias Höfs. Se denne videoen hvor Matthias spiller Eine Spanische Weinacht (spansk jul) på spesiallaget trompet med to sjalstykker:

Matthias Höf: Eine Spanische Weihnacht

torsdag 9. april 2015

Topp 20 brassbandkomposisjoner (konsertstykker)

1. Partita av Wilfred Heaton
2. Heroes av Bruce Broughton
3. Fraternity av Thierry Deleruyelle
4. The God Paricle av Rolf Rudin
5, Concerto no 10 av Ludovic Neurohr
6. Trance av Thomas Doss
7. Sounds av John Golland
8. Spiriti av Thomas Doss
9. Sketches from nowhere av Thomas Doss
10. Salome av Gareth Wood
11. Revelation av Phillip Wilby
12. Brass Blot av Håkon Berge
13. Goldberg 2012 av Svein Henrik Giske
14. Titan's Progress av Herman Pallhuber
15. Myth Forest av Stig Nordhagen
16. Royal Parks av George Lloyd
17. Eden av John Pickard
18. Burlesque for Brass av Rob Goorhuis
19. Salute to Youth av Gilbert Vinter
20. English Heritage av George Lloyd