søndag 4. november 2012

Siddis 2012


Årets konkurranse holdes i det nye Stavanger Konserthus, og det var interessant og endelig få besøke og oppleve det nye konsertstedet. I fjor spilte jeg selv med mitt korps, men i år manglet vi musikanter og måtte dessverre avlyse deltakelsen. 


Jeg var allerede på plass kl 9 for å få med meg første korps i 1 divisjon, Gjallarhorn. Jeg pleier å like musikkprogrammet de spiller, som i fjor hvor de spilte låter fra Pat Metheny. I år spilte de stykker av Jens Wendelboe som var arrangert av korpsets euphist, Arne Stian Aarrestad. Meget godt gjennomført, og et fint program også i år. 

Neste korps ut var Oster brass med dirigent Torstein Aagaard-Nilsen. Fint program også her, kjekt å høre Gaelforce igjen. Det var også en fin duett med baryton som jeg likte veldig godt.

Radøy Brass serverte også flere brassgodbiter. Blant annet åpnet de med Shostakovich sin Festive Overture og fulgte deretter opp med nå, en av mine store musikkidoler, Pat Metheny, Letter from Home. Rett og slett et nydelig stykke musikk. Til sist spilte Radøy Brass den populære og meget flotte Shine as the light av Peter Graham

Før jeg tok meg en pause, fikk jeg også med meg Laksevåg Musikkforening. Om ikke programmet var norsk, så var i alle fall alle stykker arrangert av en nordmann, dvs. Giske og Rydland. Også de ga meg en fin musikkopplevelse av Letter from Home av Pat Metheny.

Etter en lengre pause var jeg klar for elitedivisjonen kl 13. Krohnengen fikk gleden av å åpne elitedelen av konkurransen. Med perler som Second Walz av Schostakovich (veldig glad i den komponisten ja) og Fantasie Brilliante fra On The Shoulders of Giants gjorde de en fin åpning av denne delen av konkurransen.

Bjørsvik brass fortsetter sterkt. Veldig kjekt å se at Frode Rydland ikke har lagt kornetten på hylla. Det var faktisk en hel rekke tidligere Eikanger-medlemmer i dette korpset. Veldig imponert av kvaliteten som Bjørsvik leverer. Synes programmet var litt kjedelig, men kvaliteten på utførelsen var så bra, at jeg virkelig nøt å høre på denne konserten.

Kleppe Musikklag fortsetter med et veldig underholdende program. De starter med en meget gammel marsj, Jegermarsj IR 18 og fortsetter videre i verden med musikk fra USA, Kina/Japan og midtøsten. En fantastisk god eb-kornett og flugelhorn som gir meg gåsehud. Tror etter at jeg har sett disse fremførelsene at de har god sjanse å vinne den nye underholdningsprisen.

Årets høydepunkt som jeg har gledet meg lenge til å høre, er Eikangers versjon av Lux Aurumque. Dette er et stykke jeg har fått et godt forhold til. Jeg har spilt det selv i Struer Brass Band, men da i et arrangement av Sten Andersen (eb-kornett i Struer). Jeg har lyttet til utallige versjoner av kor og symfoniorkester på You Tube, men jeg har alltid villet høre det som et brass band arrangement, men jeg har aldri visst om et annet arrangement enn det som vår egen eb-kornett arrangerte.  Men Reid Gilje har altså gjort et arrangement for Brass Band, og det var et virkelig flott arrangement, og nydelig stykke musikk som Eikanger fremførte. Det er jo et veldig gjennomsiktig og egentlig svært vanskelig stykke å spille pga de tette akkorder. Men nydelig er det, og jeg håper ikke det er siste gang jeg får hørt dette stykket. Ellers leverer Eikanger en veldig fin konsert. 


Etter Eikanger spiller Oslofjord ledet av Simon Dobson, en hard oppgave etter en så fin konsert. Grei gjennomførelse, men ikke de store høydepunkt, litt kjedelig program synes jeg.


Stavanger er det andre korpset jeg virkelig har sett frem til å høre. De har valgt et program bestående av tog-musikk. T.o.m et stykke av Pat Metheny, Last train home. Et flott program, og meget høy kvalitet på musikken. En nydelig kornettsolo i The Railway Children. Dette var en flott slutt på dagen i Stavangers nye konserthus. Det eneste jeg angrer dypt på, er at jeg ikke fikk med meg Sola Brass Band, jeg hadde elsket det programmet av Pat Metheny og ikke minst Runes solo på flugelhorn som han vant solistpris for. Til min store glede var fremførelsen lagt ut på youtube søndag. Sjekk denne siden:


RESULTAT

1. DIVISJON

1. Askøy Brass (Svein Henrik Giske) - 9/94 = 103
2. Musikkorpset Gjallarhorn (Espen Westbye) - 8/92 = 100
3. Alexander Brass (Clive James Zwanswiniski) - 6/91 = 97
4. Oster Brass (Torstein Aagaard-Nilsen) - 7/90 = 97
5. Radøy Brass (Magnus Barandseth) - 6/89 = 95
6. Laksevåg Musikkforening (Oyvind Nikolaisen) - 6/88 = 94

Beste Solist: Mats Urdahl Aasen (euphonium) - Alexander Brass

ELITE

1. Stavanger (Allan Withington) - 98
2. Eikanger Bjørsvik Musikklag (Reid Gilje) - 94
3. Bjørsvik Brass (Bengt Florvag) - 91
4. Kleppe Musikklag (Rune Hannisdal) - 90
5. Kronhengen (Gary Peterson) - 85
6. Sola Brass (Jacob V. Larsen) - 82
7. Jaren Hornmusikkforening (Tormod Flaten) - 81
8. Oslofjord (Simon Dobson) - 80
9. Montebello Brass (Prof Preben Nicolai Kragh-Riesling) - 75

Underholdningspris: Eikanger Bjørsvik Musikklag
Beste Solist: Rune Gundersen (flugelhorn) -Sola Brass




fredag 4. mai 2012

EM 2012



For syvende gang og for femte gang på rad tar jeg i år også turen til EM for å høre musikk i verdensklasse. I år holdes EM i Rotterdam i Nederland. Det er derfor genialt at vi har flyforbindelse til Bremen fra Haugesund. I år tok jeg flyet til Bremen, og deretter tog til Rotterdam, en fin tur på 5 timer. Som alltid i Tyskland var toget i rute. 10 minutter i Osnabrück uten problem, og deretter hadde jeg 2 minutters klaring i Amersfoort, heller ikke her var det noe problem, toget var i rute på minuttet. Imponerende (les dette NSB).
Hotellet er fint, men kan jo ikke komme i nærheten av det jeg fikk i fjor i Montreux. Men jeg følte meg hjemme straks jeg kom inn på hotelrommet og hørte brassmusikk fra naborommene. Tydelig det var det brass band boende her, det viste seg å være det østerriske brass bandet fra Graz som spillr i B-section.

Allerede da jeg ankom De Doelen 45 minutter før konurransen var det bygget seg opp en kø foran døren. Det ble en halvtimes køtid før jeg kom meg inn i salen og fikk en fin plass på rad 8, selv om jeg nok skulle ønsket en plass lenger bak. Viktigst for meg er allikevel at jeg sitter rett bak dirigenten, for da får jeg i alle fall riktig lyd fra brass bandet, med kornettlyd på venstresiden, og euphonium, trombone på høyresiden.

I år har jeg ikke klart å få tak i partitur til pliktnummeret, jeg så det ikke til salgs i foajeen, og jeg fant det heller ikke til salgs på internettet før konkurransen, men jeg så en del av publikummerne som hadde det, og jeg som trodde jeg var den største nerden :) Jaja, det skaper også en viss frihet å ikke ha partitur, det er ofte vanskelig for hjernen og oppfatte to ting på en gang, og noen ganger kan jeg bli for opptatt av notene slik at jeg glemmer å høre på musikken. Pliktnummeret heter Vita Aeterna og betyr evig liv og er skrevet av Ed de Boer som går under pseudonymet Alexander Comitas. Vita Aeterna er basert på en hymneliknende melodi som Comitas komponerte for Koninklijke Fanfare Sint Caecilia, hvor en ung euphonist (Jeffrey Lindelauf) var gått av med døden. Forelrene til Jeffrey ba Alexander om å uttrykke synspunket om at livet går videre etter døden. Alexander Comitas har dedikert sitt verk til foreldrene til Jeffrey, Robert og Madeleine Lindelauf.

Det er et stykke som trenger litt tilvenning, men etter å ha hørt 11 band, synes jeg det er et fint stykke, dog synes jeg ikke det kommer i nærheten av pliktnumre som Spiriti og NM-stykket Goldberg 2012.

Co-operative Funeralcare Band (Skottland)

Første band ut er det skotske bandet, ikke alltid like kjekt å starte, men sånn er det nå en gang.
Stødig start i tuba. Noe skødd etterhvert, men en solid åpning. Fine solister. Nydelig klang i kornettsolist. Meget bra tromboner. Euph-soloen er nydelig, flott vibrato. Fantastisk ansats i euph i soloen. God eb-kornett. Mangler litt på klang i ff, detaljer forsvinner. Ikke helt i balanse.

Eikanger-Bjørsvik Musikklag (Norge)

Mangler litt klangfylde i starten, dog et stort pluss for flugelhorn, som var nydelig. Flott klang i korpset og balansen er perfekt. Glipper litt i euphsoloen, stresser litt i høyden. Tromboner og eb-kornett spiller veldig godt, balansen er flott i tutti-gruppene. Føler ikke dette holder helt til en tetplassering. Hele korpset føltes litt stresset ut, for mye nerver i sving ? De hadde ikke helt dagen i dag.

Manger Musikklag (Norge, EM-vinner 2011)

Litt ullen start, mangler litt mer klang i tuba. Fin flugel, men litt nervøs klang. Fin oppbygning. Enorm klang i ff (I love it), meget god balanse. Fin euphsolo. Flott eb-kornett i det partiet hvor han kommer inn. Hadde jeg hatt partituret foran meg, ville jeg gjettet at det sto playful over notene hvor han spiller, det høres iallefall meget lekent ut. Flott sluttdel, massiv klang. Meget bra dette, kan det holde til toppen?

Cory (Wales)

Korpset som tok for mye Möllers tran, det var Cory i dag. Jeg var ekstra glad for å se Ian Williams tilbake, han sluttet jo i Cory etter 2009, siste gang jeg så han som principalkornett var i the Nationals i Royal Albert Hall i 2009. Jeg ble så lei meg når han skulle gi seg for han representerer mye av det jeg elsker Cory for, bl. annet er Cory-musikerne flinke til å komplimentere hverandre når de spiller godt, de spiller hverandre gode rett og slett. Det er noe som jeg som publikummer ser og setter pris på. Grunnen til at Ian sluttet var at han ble tilbudt en sjefsjobb innen brannvesenet (bare det at han har en jobb som ikke innebærer musikk, er helt utrolig når han spiller principal kornett i et av verdens beste brass band). Jeg så han tidligere på et bilde fra en konsert tidligere i år, men jeg trodde det var en gjesteopptreden, enda flottere er det å se han tilbake i solokornettrekka, nå som 3. solokornett. Fin start i tuba. Fantastisk flugelhornklang. Fin oppbygning. Flott balanse, men faktisk for mye klang, hvis det går an å si. Jeg vet ikke om det er for mye vibrato i klangen, at det er det som gjør det, men jeg er ikke helt fornøyd med klangbildet i ff i dag, det blir rett og slett for mye klang, men det er godt mulig at det høres mye bedre ut for dommerene som sitter flere rekker bak meg, det er noe å tenke over iallefall. Hornsolene til Owen Farr er fantastisk, den går svært høyt, men for en klang Owen har på de høye tonene, han er rett og slett en Gud på horn. Cory spiller også en flott pp, det er de kjent for å være gode på :) Ekstremt god eb-kornettsolo, og han drar godt på til slutten, det høres bra ut. Balansen er flott, men er som sagt ikke helt fornøyd med klangen idag. Jeg hørte også at noen reagerte på at Cory hadde to eb-kornetter, og at det var det samme som bloddoping. Det kan diskuteres, men mange korps har to på 2nd trombone og 2 på 2nd horn, mest sannsynlig for å bedre balansen, men om det å ha to eb-kornetter er værre enn å ha to 2nd tromboner, det kan diskuteres, jeg er ikke så sikker på at det er så mye værre.

Brass Band Schoonhoven (Nederland)
Fin start i tuba. Fantastisk flugelhorn, dagens beste. Rett og slett suveren, jeg liker hans plassering i korpset, han sitter ved siden av 2. bariton, og han spiller rett ut mot publikum. Musikalsk synes jeg dette er det beste i dag. Detaljene kommer så godt frem, et stort pluss for deres dirigent Erik Janssen. Balansen er fin, en velbalansert og velkontrollert klang. Euph spiller fantastisk. Synes denne fremførelsen ga meg mest til nå.

Brass-Band Nord Pas-de-Calais (Frankrike)
Fin start. Fin flughelhornklang, men sliter litt i høyden. Det mangler en del detaljer her og der, når ikke det store klimaks. Bra 2nd og 3rd kornetter på slutten.

Noord Limburgse Brass Band (Belgia)
Kanskje dagens fineste start i tuba. Fin flugelhorn, savner dog litt mer klang ut i rommet, schallstykket er hele tiden vendt ned i gulvet. Generelt er det litt hard klang i korpset. Dog nydelig euph-solo, en av dagens beste. Nydelig ansats.

Black Dyke Band (England)
And the winner is.............. Nydelig start i tuba, flott fluglhorn. Balanse er flott. Beste klang i ff, detaljer kommer frem... Fantastisk euph, repiano-kornett og eb-kornett, og ikke minst Sheona på horn spiller bra. Fantastisk samspill og balanse på slutten. Dagens beste :)

Brass Band Oberösterreich (Østerrike)

Flott start i tuba. Litt usikker flugelhorn. Fint samspill, fin ff. Drar kjensel på eb-kornetten, kan vel kanskje kalle han for eb-kornettisten uten grenser. Klart beste solist på solokornett er Hans Gansch, en så flott klang skal du lete lenge etter, men han har en naturlig vibrato i klangen sin, det er kanskje det som gjør det? I tillegg har han jo spilt i Wiener-filharmonien, så det sier vel litt.....
Euphonium-soloen spilles bra, flott horn-solo, ingen stress i høyden her :) Fin slutt, men savner noe mer intensitet på slutten, for eksempel mer slagverk, et minus også for litt hard klang.

Lyngby-Taarbæk Brass Band (Danmark)

Flott start i tuba, fin ansats. Flott flugelhorn, fin dynamikk. Lyngby-Taarbæk (LTBB) imponerer meg, har fulgt dem siden DM 2008 og synes de gjør en glimrende innsats. De er betraktelig bedre på å spille i balanse. Gode tromboner generelt og bra spilt av 2nd og 3rd kornetter på slutten. Noe av det beste jeg har hørt av LTBB.

Ensemble de Cuivres Valaisan (Sveits)

Fin start i tuba. Fint flugelhorn. Spiller generelt bra, men mangler litt på klang og balanse. Men en fin avslutning på pliktnummeret.

Det er vanskelig å tippe i dag...

TIPP PLIKTNUMMER

1. Black Dyke
2. Brass Band Schoonhoven
3. Manger Musikklag
4. Cory Band
5. Eikanger-Bjørsvik Musikklag
6.Brass Band Oberösterreich
7. Co-operative Funeralcare Band
8. Lyngby-Taarbæk Brass Band
9. Noord Limburgse Brass Band
10. Ensemble de Cuvres Valaisan
11. Brass Band Nord Pas-de-Calais

RESULTAT

1. Black Dyke                             97 p
2. Cory                                        96 p
3. Eikanger                                  95 p
4. Manger                                    94 p
5. Noord Limburgse                    93 p
6. Schoonhoven                           91 p
7. Co-op Funeralcare                   90 p
8. Ensemble de Curves Valaisan 89 p
9. Oberösterreich                         88 p
10. Lyngby-Taarbæk                  87 p
11. Nord Pas-de-Calais               86 p

Dagen i dag startet med musikk fra kl 9.15, da var B-section klar i de Doelen. Det er mye bra musikk som spilles her, og jeg må si at pliktnummeret i år var kjempeflott. Stykket er skrevet av Joop van Dijk og heter Light in the Darkness.

Bandet som var så heldig å starte selvvalgtdelen var ingen ringere enn Cory Band. Jeg var litt skuffet over trekningen, jeg foretrekker at de beste korpsene spiller litt sent, gjerne helt til sist, slik at man har noe å se fram til, men det er nå en gang slik at spillerekkefølgen gjøres med loddtrekning og da er det ingen garantier for at de beste korpsene havner sist.

Cory Band (Wales)
Jeg var veldig spent på å høre Cory i dag etter spillingen i går som jeg ikke synes sto helt til forventningene mine. Cory spilte Spiriti, og de kunne ikke valgt et bedre verk. Jeg elsker stykket, det er noe av det flotteste som er skrevet for brass band i nyere tid. Stykket var pliktnummer i Linz i 2010 og er skrevet av Thomas Doss. Men Cory kom tilbake. Dette er så nær perfekt som det går an å komme musikalsk. Fantastisk god eb-kornett, han spiller så uttrykksfullt. Balansen har jeg aldri hørt bedre noen gang tidligere, det låter helt fenomenalt, Jeg er trollbundet, jeg smiler av glede gjennom hele fremførelsen, dette er spilling så fantastisk at denne fremførelsen vil jeg huske tilbake på når jeg blir gammel. Klangen er fantastisk, akkurat slik jeg kjenner Cory, og noe helt annen enn fra i går. Dette er helt enormt. Jeg kjenner tårene presse på når siste tone henger i lufta, dette var emosjonelt. Joanne og David gråter, når Robert snur seg mot korpset sitt, gråter også han. For en avslutning for Robert Childs, dette er visstnok hans siste dirigentoppdrag med korpset, også David Childs gir seg for å vie mer tid til hans solospilling. Jeg er bare trollbundet, dette var helt enormt. Ingen kan slå Cory i dag, det er jeg 110 % sikker på.

Black Dyke Band (England)
Black Dyke Band har valgt å spille Revelation. Nok et fantastisk stykke musikk, det er også et av mine absolutte favorittstykker. Nydelig og myk start i tuba. God balanse og klang i korpset. Dette låter bra. Gode solister. Sheona har en fantastisk klang i hornet. Wow. Nydelig euph-solo. Flott slutt. Meget god kornettklang i sluttdelen. Mega ff-klang. Dette var også knallbra spilt, kan ikke komme i nærheten av Cory, men det er potensiale til en 2. plass her.

Manger Musikklag (EM-vinner 2011)
Manger spiller Audivi Media Nocte.Fra start til slutt er dette en formidabel fremføring. Trombone og solokornett spiller eksepsjonelt bra. Flott slutt, perkusjon spiller igjennom korpset og det høres ekstremt bra ut. Ganske likt med Black Dyke dette. Kanskje halvpoenget bedre.

Nord Pas-de-Calais (Frankrike)
Nord Pas-de-Calais spiller også Spirit. Det er tøft å spille denne etter Corys prestasjon. Fin start, litt skødd her og der etterhvert. Betydelig bedre spilt i dag enn i går. Korpset spiller godt i ff. Fin massiv klang. Balanse er bedre enn i går. Fin ekkoeffekt i slutten.

Noord Limburgse Brass Band (Belgia)
Noord Limburgse spiller Old Blues Licked Up. Utrolig kjekt å se at utenlandske korps velger en norsk komponist. Artig å høre stykket spilt med en helt annen tolkning enn den jeg har hørt av Manger. Noord Limburgse spiller bra. God klang i korpset, mye bedre enn i går. Mulig de spiller litt over dynamikken. Men det låter sikkert og presist, god klangfylde i ff-partier.

Lyngby-Taarbæk Brass Band (Danmark)
LTBB spiller Vienna Night. Fin åpning, litt smårusk her og der og litt hard klang i sterke partier, men herlighet så LTBB har blitt bedre. Jeg synes LTBB gjøre en meget god fremførelse, en av deres beste noensinne vil jeg tro.

Brass Band Oberösterreich (Østerrike)
Oberösterreich har valgt å spille Within Blue Empires av Paul Lovatt-Cooper. Grei gjennomkjøring. Et stort pluss for fin flugelhornklang. Generelt litt hard klang. Vanskelig å nå opp i konkurransen med det nivået vi har sett i dag. Oberösterreich har litt å gå på i klang i ff-partier. Hans Gansch spiller i dag som i går fantastisk. Han har en flott kornettklang.

Ensemble de Cuivres Valasian (Sveits)
Cuivres Valasian spiller et nytt stykke, kalt 31342 feet. Usikker på om dette kommer fra 31342 for opp i lufta eller ned i sjøen. Komponisten fikk i alle fall inspirasjon til dette stykket på denne høyden. Frank Renton mente han kanskje hadde kommet inn i mile high club, og fikk inspirasjonen derfra. Stykket tar nok litt tid å venne seg til, etter å ha hørt det en gang, kan jeg ikke si at jeg forguder stykket. Jeg synes enkelte steder at stykket høres litt rart ut, blant annet når flugelhorn spiller solo, og perkusjon kommer inn med en rytme som overhode ikke passer inn. Ensemble de Cuivres Valasian mangler klang og balanse. Et stort pluss for god euphonium og flugelhorn. Det er litt skødd her og der og de har en litt hard klang. Liker dog de blå cup mutene, de ser bra ut :)

Co-op Funeralcare Band (Skottland)
Co-op spiller Masquerade. De spiller mye bedre i dag enn i går. Et ekstra pluss for gode tromboner og euphonium. Litt hard klang enkelte steder, ellers bra spilt dette.

Brass Band Schoonhoven (Nederland)
Schoonhoven spiller også Auvidi Media Nocte. Schoonhoven har en god klang i korpset, men mangler litt på balanse. Jeg vil tro at Schoonhoven har en av kveldens beste flugel horn, han har en fantastisk klang i instrumentet og spiller så sikkert og kontrollert. Også et stort pluss til fantastisk euphist. Kornettsoloen i stykket er uten tvil noe av det vanskeligste man kan forestille seg for en kornett. Erlend taklet dette på en fenomenal måte, han spiller helt fantastisk. Schoonhoven sin kornettist sliter litt, en del detaljer forsvinner. Også litt surt i horn enkelte steder. Schoonhoven spilte faktisk bedre i går.

Eikanger-Bjørsvik Musikklag (Norge)
Eikanger har gleden av å avslutte EM med From Ancient Times. Betraktelig bedre spilt i dag enn i går. Flott samspill, meget god balanse og klang. Trombonene imponerer, de er helt fenomenale. Bra spilt dette, en flott slutt på en flott dag.

I dag er det utrolig vanskelig å skulle gjette på en plassering blant korpsene, jeg trenger jo strengt tatt ikke gjøre det, men jeg synes nå det er litt artig å finne en plassering og se hvorvidt jeg tenker i samme retning som dommerne eller ikke. Det er ingen svak fremførelse i dag i det hele tatt. Nivået i EM i år må være det beste noensinne. Derfor blir det desto vanskeligere å gjette på en plassering, for det er så lite å sette fingeren på.

TIPP SELVVALGT

1. Cory Band
2. Manger Musikklag
3. Black Dyke
4. Noord Limburgse Brass Band
5. Eikanger-Bjørsvik Musikklag
6. Co-op Funeralcare Band
7. Brassband Oberösterreich
8. Brass Band Schoonhoven
9. Brass Band Nord Pas-de-Calais
10. Ensemble de Cuvres Valaisan
11. Lyngby-Taarbæk Brass Band

RESULTAT


1. Brass Band Schoonhoven             99 p
2. Noord Limburgse Brass Band      98 p
3. Black Dyke                                   97 p
4. Co-op Funeralcare Band               96 p
5. Ensemble de Cuvres Valaisan       95 p
6. Eikanger-Bjørsvik Musikklag       94 p
7. Cory Band                                    92 p
8. Brass Band Nord Pas-de-Calais    91 p
9. Manger Musikklag                        90 p
10. Lyngby-Taarbæk Brass Band     89 p
11. Brassband Oberösterreich           88 p



TIPP SAMMENLAGT

1. Black Dyke Band
2. Cory Band
3. Manger Musikklag
4. Eikanger-Bjørsvik Musikklag
5. Brass Band Schoonhoven
6. Noord Limburgse Brass Band
7. Brass Band Oberösterreich
8. Co-op Funeralcare Band
9. Lyngby-Taarbæk Brass Band
10. Ensemble de Cuvres Valaisan
11. Brass Band Nord Pas-de-Calais

RESULTAT

1. Black Dyke Band                          98 + 97 = 195 p
2. Noord Limburgse Band                 93 + 98 = 191 p
3. Brass Band Schoonhoven              91 + 99 = 191 p
4. Eikanger-Bjørsvik Musikklag        95 + 94 = 189 p
5. Cory Band                                     96 + 92 = 188 p
6. Co-op Funeralcarew Band            90 + 96 = 186 p
7. Manger Musikklag                        94 + 90 = 184 p
8. Ensemble de Cuvres Valaisan       89 + 95 = 184 p
9. Brass Band Nord Pas-de-Calais    86 + 91 = 177 p
10. Brass Band Oberösterreich          88 + 88 = 176 p
11. Lyngby-Taarbæk Brass Band      87 + 89 = 176 p

Store overraskelser i år. Kanskje det bare er meg, men jeg er sterkt uenig med plasseringen på selvvalgt. Pliktnummerplasseringene gir ingen store overraskelser. At Manger spilte til 90 poeng på sin Audivi Media Nocte kan jeg ikke begripe, jeg synes de spilte bedre enn Schoonhoven som fik hele 99 poeng. En annen stor overraskelse var Cory Band, jeg synes de spilte til sitt maksimale i går, og de ga den største musikkopplevelsen jeg noensinne har opplevd. Deres versjon av Spiriti i går tok rett og slett pusten fra meg. Som Frank Renton sa, teller ikke 1797 av dommerstemmene, så vi må jo bare godta dommerens bedømming, men musikkopplevelsene jeg fikk kan ingen ta fra meg :)





fredag 10. februar 2012

NM 2012


Årets NM er endelig i gang. Nytt for i år er at jeg selv skal spille i morgen, lørdag, derfor valgte jeg å dra litt tidligere opp enn i fjor. Allerede kl 13 satt jeg i bilen på vei mot nord. Jeg ønsket å få med meg noen brass band i elitedivisjonen som startet kl 16.30. Allerede kl 19 skulle vi selv øve med korpset.

Stykket i årets NM er Goldberg 2012, skrevet av Svein Henrik Giske.

"I Goldberg 2012 er musikken ofte delt inn i flere sjikt som på en måte lever sine parallelle musikalske liv. De er bundet sammen av en felles grunnpuls, men skilt fra hverandre ved å notere rytmene på en mer flytende måte som ikke er forankret i vanlig underdeling på 8-dels eller 16-dels nivå. Med dette ønsker jeg å oppnå transparente klanger som rytmisk sett oppfattes friere og mer løsrevet fra hverandre.
I store deler av verket fusjoneres det klassiske uttrykket med elementer fra jazz/rytmisk musikk. Man kan tenke seg et møte mellom flere musikere, noen med klassisk- og andre med jazz-bakgrunn, som improviserer sammen med hver sine dialekter. Et slikt møte, hvor jeg er en slags referent, er det mye av dette stykket handler om for meg.
I tillegg til Bach og andre referanser fra pop/jazz, har jeg brukt mitt eget råmateriale som består av to akkorder som høres i sin reneste form i 1. satsen. Jeg bruker disse akkordene blant annet til å lage skalaer, nye akkorder og forskjellige motiv som er med på å binde sammen de forskjellige uttrykkene i stykket.
Det har ikke vært meningen å legge Bachs storform (tema med 30 variasjoner) til grunn for mitt verk, men snarere å la meg inspirere av hans musikk og bruke de bitene jeg liker best som ingredienser i mine egne variasjoner.
1. sats, Aria 2, er dedikert til min tredje sønn, Olav, som ble født 21. april 2011, og 5. sats, From long ago, er til minne om min far, Svein J. Giske, som gikk bort 6. juni 2011.
-Svein H. Giske, januar 2012-"
Stykket er et flott stykke musikk, jeg likte stykket umiddelbart når jeg hørte det, og det er ikke ofte. Mange ganger må et slikt nytt stykke bearbeides og modnes, men dette stykket har jo inspirasjon fra Bach, så utifra det så klinger musikken bra. Den rolige delen i midten av stykket, er noe av det vakreste jeg har hørt. Nydelig musikk for ørene. Jeg håper enten Manger eller Eikanger tar stykket med til EM i Rotterdam. Første korps ut i dag er Jaren Hornmusikk

PLIKTNUMMER
Jaren Hornmusikk

Fin åpning i 1. trombone. Stykket starter svakt med 1. trombone med mute samt marimba og vibrafon. Solopartiet senere i satsen er noe ukontrollert og detaljer forsvinner. Rolig del starter med 2. trombone med mute, dette er vakkert. Brass bandet sliter generelt med hard klang og skeiv balanse.
Sola Brass

Fin og presis åpning i 1. trombone. Flott f/ff- parti i kornetter, godt balansert bakrekke. Ryddig og fine solister, spesielt principalen er en fryd å høre. Flott tubaklang. Siste tone er noe svak, kunne nok gitt mer her. Alt i alt en fin fremføring.
Stavanger Brass Band
Nydelig åpning av 1. trombone. Hun begynner svakere enn de andre trombonistene har gjort, og lager en fin crescendo (en effekt som ikke tidligere er blitt gjort), dette fungerer meget bra, og gir et mye bedre lydbilde. Hørbare vibrafon og marimba, dette er godt balansert med trombonen. Flott!!Flotte kornetter, fint balansert bakrekke. Fantastiske solister, solohornist er rå!Flotte tuba i rytmisk del. Fin crescendo av Bb-tuba (?), denne har jeg ikke hørt av tidligere band, flott effekt. Fin rolig del. Flott slutt. Bra balanse, og flott klang. Meget bra dette :)

Eikanger-Bjørsvik Musikklag

Etter at jeg kom hjem, fikk jeg hørt Eikanger sin versjon. Nå forstår jeg hvorfor de fikk 98 poeng. Det var til de grader et velspilt stykke musikk. Spesielt la jeg merke til jazzdelen, som var så rytmisk og musikalsk balansert, helt vidunderlig å høre på. I tillegg hadde de en vakker overgang til den rolige delen. Euphsoloen i den rolige delen tok pusten fra meg, hans store, brede, åpne klang er noe av det flotteste jeg har hørt. Nå håper jeg virkelig Eikanger tar dette stykket med til EM så jeg får høre det live :)

SELVVALGT

Oslo Brass


Oslo Brass spilte Red Priest, et velkjent stykke for meg ettersom jeg har hørt det tidligere med Black Dyke i 2010. Det er et fint stykke musikk med flere variasjoner over Vivaldis musikk. Oslo Brass spiller godt. Starten er fin, God stil, og god klang i korpset. Midtre del er fin, fint solohorn. Avslutning er flott, meget god klang i korpset. Liker det jeg hører.

Jaren Hornmusikkforening


Jaren har valgt å spille Dove Descending, et nydelig stykke musikk av Philip Wilby. Dessverre blir det ikke den musikalske opplevelsen jeg hadde håpet på. Kornettene starter og spiller med veldig hard klang.  Generelt er det hard klang og dårlig balanse som trekker ned for korpset. Musikken flyter ikke. Får mest følelsen av et 1. divisjonskorps heller enn et elitedivisjonskorps.

I dag har jeg valgt å være sosial med korpset heller enn å høre på alle elitekorpsene som jeg pleier, det blir litt annerledes når du selv deltar. I tillegg var korpset mitt fornøyd med våre egen prestasjon, og da føltes det enda mer riktig å prioritere samhold med korpsgjengen. Det er på mange måter trist at NM er over, for min egen del har jeg hatt den kjekkeste NM-oppkjøringen noensinne med gjestedirigent for anledningen. Det er ingenting som er så kjekt å spille sammen når man får følelsen at man faktisk lager musikk, at notene er annet enn sorte prikker på et papir. Nå er det bare å fortsette å øve til neste NM :)

søndag 1. januar 2012

Største brassøyeblikk

1. Cory Band - Spiriti - Rotterdam 2012
2. Luzern - REM-scapes - Perth 2014
3. Cory Band - Revelation - Glasgow 2004
4. YBS - Music of the Spheres - Glasgow 2004
5. YBS - Flowerdale, Peter Roberts - Glasgow 2004
6. Cory - Spiriti - Linz 2010
7. Cory - Brass Blot - Stavanger 2008
8. Manger - Audivi Media Nocte - Montreux 2011
9. Eikanger Bjørsvik -Extreme Makeover - Bergen 2009
10. YBS - St. Magnus - Glasgow 2004
11. YBS - Concerto Grosso - Bergen 2003
12. Göteborg - Les Prelude - Wellington 2005
13. Brass Band Oberösterreich - Dreams - Stavanger 2008
14. Stavanger - Eden - Bergen 2006
15. Willebroek - Montage, Glasgow 2004
16. Black Dyke - Paganini Variations, Bergen 2011
17. Göteborg - St. Magnus - Wellington 2005
18. Kirkintilloch - Jazz - Bergen 2003
19. Concord - Music of the Spheres - Herning 2010
20. Black Dyke - Red Priest - Linz 2010