Så var NM-helgen over for denne gang. Det har vært en utrolig flott helg med mye god musikk. Jeg ankom torsdag kveld og hadde hele fredagen til disposisjon. Men ettersom elitedivisjonen først startet på ettermiddagen drøyet jeg litt med å komme til Grieghallen. Derimot hadde jeg veldig lyst å få med meg Musikkorpset Gjallarhorn i 2 div, og heldigvis for meg, spilte de nokså sent på fredagen. De hadde valgt et stykke av en nokså ukjent komponist (i alle fall for meg), Anders Beijer. Stykket han har laget, er spesielt skrevet til NM, og heter Heart of a Salvationist. Jeg er generelt glad i frelsesarme-musikk, og komponister som Redhead og Steadman-Allen, derfor var jeg veldig spent på stykket. Det slo ikke feil, stykket var meget bra komponert, det var et stykke som fenget mine ører fra første stund, et stykke jeg håper at også andre korps vil velge i framtiden. Hør stykket her: http://www.beijermusic.com/musiken.htm
I elitedivisjonen fikk jeg med meg alle korps bortsett fra Molde Brass. Jeg hadde hørt Rococco Variations en gang før, da stykket lå ute på You Tube med Black Dyke. Min første reaksjon var at stykket var kjedelig, og det er også det inntrykket jeg sitter igjen etter å ha hørt 9 korps. Men når det er sagt, har jeg sittet og hørt på pliktnumre som har vært mindre klangbart enn dette stykket. Jeg følte nok at stykket var litt for monotont, ingen klimaks, og man sitter ikke igjen med noen holdepunkter som man husker etter å ha hørt stykket, selv ikke etter det 9 korpset. Men selv om stykket var kjedelig, lyder allikevel et brass band bra ut. Et brass band kan spille hva som helst, og jeg vil alikevel nyte brassklangen, den er enestående. Høydepunktet kom da Eikanger spilte stykket som nr 4. De spiller så presist. Eb-kornetten spilte en stor rolle i Rococco Variations, og mange eb-kornetter slet seg gjennom stykket. Frode spilte derimot meget bra (som han bruker å gjøre), og var nok den beste eb-kornetten av alle korpsene. Slutten av Rococco Variations var helt enorm. Det som i hovedsak skiller Eikanger fra de andre korpsene er balansen (og også i noen grad intonasjon). Når man kan høre alle instrumentgruppene like tydelig i f.eks ff, så er det helt fantastisk å høre på, og jeg kjenner hårene reiser seg på ryggen når et korps får det til. Det er dog svært sjelden jeg hører et korps på det nivå at de klarer å spille så balansert, men jeg har merket meg at Nicholas Childs og David King har utmerket seg i å få korpsene til å spille slik. Det virker som de har stålkontroll på alle instrumentgruppene.
På lørdag fikk jeg med meg to korps i 4 div. IMI brass og Førde/Heimdal, som er mitt gamle korps. Jeg må vel si at jeg synes IMI spilte relativt bra, men hadde valgt et forferdelig stykke, det er sjelden jeg virkelig misliker et stykket, men dette var nesten en tortur å høre på (spesielt fra 1 benk), og jeg håper ikke dette stykket blir brukt igjen. Førde/Heimdal spilte overraskende bra, og de hadde valgt et veldig publikumsvennlig stykke av Phillip Sparke som visstnok aldri har vært brukt i NM før. I tillegg fikk Førde/Heimdal pris for beste tubagruppe, så vel blåst :)
I 1 div fikk jeg med meg mitt ex lokal-korps, Kopervik Musikkorps. De rykket opp fra 2 div i fjor, og jeg var veldig spent på om de ville spille så godt at de kunne klare seg i 1 div. De hadde forøvrig også valgt et veldig vanskelig stykke: Journey to the centre of the earth. Egentlig et veldig kjekt stykke, som jeg godt kan like å høre på, men dog vanskelig. Jeg synes de klarte seg veldig bra, jeg var litt usikker på om det ville holde ettersom jeg ikke hadde hørt andre korps i divisjonen, men de klarte seg meget godt, og er å se i 1. div også til neste år.
Så var det eliten. Som menneske blir man jo nødt til å spise, så litt thaimat gjorde godt før konkurransen. Jeg misset Manger, men fordi jeg ikke synetes de spilte så godt på pliktnummeret, tenkte jeg at jeg ikke kom til å gå glipp av så mye på selvvalgten, og også fordi jeg synes Manger noen ganger velger noen spesielle stykker, som ikke alltid har vært like interessant å høre på, men det er litt forskjellig fra gang til gang.
I selvvalgt-konkurransen fikk jeg så med meg Sandefjord. De spilte veldig dårlig på pliktnummeret, og jeg mente de var svakest av alle på fredag, og det syntes jeg også på selvvalgt, i tillegg har jeg ikke hatt helt sansen for Ellerby, og ei heller for Tristan Encounters. Krohnengen var også litt skuffende, både på pliktnummer og selvvalgt synes jeg, og spesielt på selvvalgt hadde de valgt et veldig kjedelig stykke, Concerto for brass band. Jeg har egentlig stor respekt for Kenneth Downie, St. Magnus er bl.a et av mine absolutte favorittstykker, men Concerto for brass band, blir for monotont og litt for kjedelig og lite underholdene å høre på. Mine to store høydepunkter var jo Eikanger og Extreme Makover. For å være helt ærlig har jeg inntil nylig ikke likt Extreme Makeover, det er et komplisert stykke som nok stiller noe krav til lytteren, men etter å ha hørt en flott presentasjon av Extreme Makover av et utenlandsk korps, og jeg husker faktisk ikke når og hvor, så har jeg fått et helt nytt bilde av stykket. Eikanger hevet min interesser for stykket ytterliggere, og det er nå havnet på min favorittliste. Det var bare et spektakulært show av musikk, og fantastisk underholdene å høre på. KVALITET helt igjennom. Til sist var det Stavanger sin tur. Mitt favorittstykke nr1 er Revelation, så jeg gledet meg utrolig mye til å få høre stykket. Derimot ble jeg nok noe skuffet, fordi jeg også vet hvordan det skal høres ut. Jeg anser BAYV Cory band som selveste fasiten på Revelation, da de spilte stykket i EM i 2003 og også i Glasgow i 2004 på EM. David Childs spilte bl.a euph, og den euphduetten glemmer jeg aldri..... Men litt småfeil her og der ødela noe av stykket, spesielt ble eb-kornetten for kraftig da eupene spilte duett, og det ødela mye for inntrykket jeg som lytter fikk, da jeg ønsket å høre euphklangen fullt ut. Men alt i alt en grei presentasjon, men ikke helt i toppsjiktet.
Oppsummert har det vært en svært god NM-helg, og jeg ser nå frem til mer brass musikk i Belgia i Mai.
mandag 9. februar 2009
Abonner på:
Innlegg (Atom)