fredag 10. februar 2012

NM 2012


Årets NM er endelig i gang. Nytt for i år er at jeg selv skal spille i morgen, lørdag, derfor valgte jeg å dra litt tidligere opp enn i fjor. Allerede kl 13 satt jeg i bilen på vei mot nord. Jeg ønsket å få med meg noen brass band i elitedivisjonen som startet kl 16.30. Allerede kl 19 skulle vi selv øve med korpset.

Stykket i årets NM er Goldberg 2012, skrevet av Svein Henrik Giske.

"I Goldberg 2012 er musikken ofte delt inn i flere sjikt som på en måte lever sine parallelle musikalske liv. De er bundet sammen av en felles grunnpuls, men skilt fra hverandre ved å notere rytmene på en mer flytende måte som ikke er forankret i vanlig underdeling på 8-dels eller 16-dels nivå. Med dette ønsker jeg å oppnå transparente klanger som rytmisk sett oppfattes friere og mer løsrevet fra hverandre.
I store deler av verket fusjoneres det klassiske uttrykket med elementer fra jazz/rytmisk musikk. Man kan tenke seg et møte mellom flere musikere, noen med klassisk- og andre med jazz-bakgrunn, som improviserer sammen med hver sine dialekter. Et slikt møte, hvor jeg er en slags referent, er det mye av dette stykket handler om for meg.
I tillegg til Bach og andre referanser fra pop/jazz, har jeg brukt mitt eget råmateriale som består av to akkorder som høres i sin reneste form i 1. satsen. Jeg bruker disse akkordene blant annet til å lage skalaer, nye akkorder og forskjellige motiv som er med på å binde sammen de forskjellige uttrykkene i stykket.
Det har ikke vært meningen å legge Bachs storform (tema med 30 variasjoner) til grunn for mitt verk, men snarere å la meg inspirere av hans musikk og bruke de bitene jeg liker best som ingredienser i mine egne variasjoner.
1. sats, Aria 2, er dedikert til min tredje sønn, Olav, som ble født 21. april 2011, og 5. sats, From long ago, er til minne om min far, Svein J. Giske, som gikk bort 6. juni 2011.
-Svein H. Giske, januar 2012-"
Stykket er et flott stykke musikk, jeg likte stykket umiddelbart når jeg hørte det, og det er ikke ofte. Mange ganger må et slikt nytt stykke bearbeides og modnes, men dette stykket har jo inspirasjon fra Bach, så utifra det så klinger musikken bra. Den rolige delen i midten av stykket, er noe av det vakreste jeg har hørt. Nydelig musikk for ørene. Jeg håper enten Manger eller Eikanger tar stykket med til EM i Rotterdam. Første korps ut i dag er Jaren Hornmusikk

PLIKTNUMMER
Jaren Hornmusikk

Fin åpning i 1. trombone. Stykket starter svakt med 1. trombone med mute samt marimba og vibrafon. Solopartiet senere i satsen er noe ukontrollert og detaljer forsvinner. Rolig del starter med 2. trombone med mute, dette er vakkert. Brass bandet sliter generelt med hard klang og skeiv balanse.
Sola Brass

Fin og presis åpning i 1. trombone. Flott f/ff- parti i kornetter, godt balansert bakrekke. Ryddig og fine solister, spesielt principalen er en fryd å høre. Flott tubaklang. Siste tone er noe svak, kunne nok gitt mer her. Alt i alt en fin fremføring.
Stavanger Brass Band
Nydelig åpning av 1. trombone. Hun begynner svakere enn de andre trombonistene har gjort, og lager en fin crescendo (en effekt som ikke tidligere er blitt gjort), dette fungerer meget bra, og gir et mye bedre lydbilde. Hørbare vibrafon og marimba, dette er godt balansert med trombonen. Flott!!Flotte kornetter, fint balansert bakrekke. Fantastiske solister, solohornist er rå!Flotte tuba i rytmisk del. Fin crescendo av Bb-tuba (?), denne har jeg ikke hørt av tidligere band, flott effekt. Fin rolig del. Flott slutt. Bra balanse, og flott klang. Meget bra dette :)

Eikanger-Bjørsvik Musikklag

Etter at jeg kom hjem, fikk jeg hørt Eikanger sin versjon. Nå forstår jeg hvorfor de fikk 98 poeng. Det var til de grader et velspilt stykke musikk. Spesielt la jeg merke til jazzdelen, som var så rytmisk og musikalsk balansert, helt vidunderlig å høre på. I tillegg hadde de en vakker overgang til den rolige delen. Euphsoloen i den rolige delen tok pusten fra meg, hans store, brede, åpne klang er noe av det flotteste jeg har hørt. Nå håper jeg virkelig Eikanger tar dette stykket med til EM så jeg får høre det live :)

SELVVALGT

Oslo Brass


Oslo Brass spilte Red Priest, et velkjent stykke for meg ettersom jeg har hørt det tidligere med Black Dyke i 2010. Det er et fint stykke musikk med flere variasjoner over Vivaldis musikk. Oslo Brass spiller godt. Starten er fin, God stil, og god klang i korpset. Midtre del er fin, fint solohorn. Avslutning er flott, meget god klang i korpset. Liker det jeg hører.

Jaren Hornmusikkforening


Jaren har valgt å spille Dove Descending, et nydelig stykke musikk av Philip Wilby. Dessverre blir det ikke den musikalske opplevelsen jeg hadde håpet på. Kornettene starter og spiller med veldig hard klang.  Generelt er det hard klang og dårlig balanse som trekker ned for korpset. Musikken flyter ikke. Får mest følelsen av et 1. divisjonskorps heller enn et elitedivisjonskorps.

I dag har jeg valgt å være sosial med korpset heller enn å høre på alle elitekorpsene som jeg pleier, det blir litt annerledes når du selv deltar. I tillegg var korpset mitt fornøyd med våre egen prestasjon, og da føltes det enda mer riktig å prioritere samhold med korpsgjengen. Det er på mange måter trist at NM er over, for min egen del har jeg hatt den kjekkeste NM-oppkjøringen noensinne med gjestedirigent for anledningen. Det er ingenting som er så kjekt å spille sammen når man får følelsen at man faktisk lager musikk, at notene er annet enn sorte prikker på et papir. Nå er det bare å fortsette å øve til neste NM :)