lørdag 30. april 2011

EM 2011


For sjette gang, og for fjerde år på rad har jeg tatt turen til EM-byen for å høre brassbandmusikk i øverste klasse. I år er byen Montreux. En vakker by som ligger ned til innsjøen Lec Leman. På andre side av innsjøen står massive fjell med snø på toppen. I år ankom jeg Zürich med fly. Det er første gang jeg flyr med et splitter nytt fly. En Airbus 320. Det luktet nytt med en gang jeg kom inn i flyet, en ukjent lukt i SAS. Og det var forøvrig Swiss Air som eide flyet. Flyet var punktlig, og jeg landet i Zürich kl. 22. På vei inn mot Zürich var det tordenvær, det var et vakkert sku å se lynet i skyene, selv om flyet ikke selv kjørte inn i tordenværet. Det var rimelig enkelt å finne hotellet i Glattbrugg. Jeg fikset meg et hotellrom til 240 kr. Neste morgen tok jeg toget til Montreux. En reise på 2,5 timer. Landskapet var vakkert, store deler av marken var dyrket av vinranker. Hotellet jeg har fått ligger like ved konsertsalen, og jeg fikk topprommet med utgang til takterrasse. Jeg har aldri hatt et så fint hotellrom før. Utsikten fra rommet er rett mot Lec Leman og fjellene i bakgrunnen. Montreux Convention Centre ligger helt ned ved Lec Leman, et digert konserthus. Kl. 17 var jeg klar til å høre god brassmusikk.

Stykket som skal spilles som pliktnummer er skrevet av en sveitser, og er inspirert av Thomas Tallis og det er blant annet en korsang ved samme navn som stykket som har inspirert han til å skrive dette stykket for brassband. Jeg vil si det er svært teknisk vanskelig. Spesielt for solistene på kornett og trombone. Det er ikke et stykke som blir spilt igjen tror jeg. Det er ikke i kategorien av pliktnumre som Spiriti og From an Ancient Time. Det er nytenkende, og stiller krav til lytteren.


Treize Etoiles
Første band ut er Treize Etoiles fra Sveits. Jeg synes åpningen er for svak. Det står ff i partituret. Jeg savner også mer 1. bariton. Før SS har 2nd og 3rd-kornettene et innslag som jeg savner å høre. Trombonesoloen er ekstremt bra, samt solokornett og euphonium. Veldig bra teknisk spilt.

Cory
Cory spiller allerede som nr 2 i dag, jeg hadde håpet på en senere opptreden, men det er nå sånn det er. Jeg liker å ha noe å se fram til :). Cory spiller med en fin ff i starten. Bra intonasjon før og i A. Marcatonotene kommer klart frem. 1. bariton kunne spilt mere ut. Bra tuba før J. Høres ut som en tåkelur. Flott 2nd og 3rd-kornett før SS. Her kommer denne detaljen fram slik jeg ønsker. Flott crescendo i horn før PP. Flott solohorn. Nydelig solotrombone. Han spiller meget rytmisk til forskjell fra Treize Etoiles, nærmest jazz og funky. Det låter veldig bra. Dessuten har han en bra styrke på soloen, men jukser litt underveis. Det er en svært krevende kadens, jeg forstår ikke hvordan komponisten har tenkt at man skal puste. Å spille didjeridoo som bi-instrument med sirkelpust er en fordel for å takle denne delen. Også flott i euph og solokornett. Fin eb-kornett. Ekstremt bra 2nd og 3rd-kornetter i slutten.

Fairey
Bra start i ff. Tuba spiller også veldig bra før J. Litt skødd i solohorn på soloen. Bra klang i korpset. Fin trombone, men mangler rytme slik som han i Cory. Flott solokornettsolo, nydelig klang. Flott eb-tuba. Savner 2nd og 3rd-kornett på slutten. Tam slutt.

Noord-Limburgse
Bra start i ff. Bra intonasjon på A. Litt skødd i solohorn, litt intonasjonsproblem i horn, spesielt da på K. Meget bra balanse på  L. Bra tromboner gjennom det hele. Supergod solokornett. Savner mer crescendo i horn før PP. Savner også mer eb-kornett før RR. Generelt bra klang og balanse.

Tredegar
Flott start, veldig fin ff. Flott intonasjon i A. Savner bedre balanse på L. Nydelig klang i solohorn, men litt intonasjonsproblem i horn når de kommer inn sammen på K. Bra trombonesolo. Beste solokornett i dag. Alle toner er krystallklare. Fantastisk slutt, supert med tromboner i siste takter, men hvor er eb-kornett før RR? Tett med Cory dette.

Lyngby-Taarbæk
Flott start, flott spilt i A, minuset er noe hard klang. Flott 3rd-kornett før E. Fint horn, men intonasjonsproblemer i K. Alle hornene skal treffe en høy fiss, dette har vist seg å være vanskelig. Flott eb-tubasolo. Mangler 2nd og 3rd-kornett på slutten. Fine tromboner de siste taktene.

Manger
Pangstart i Manger, en overraskelse. Tøft! Beste ff til nå. Men litt minus på balanse før B. Mangler mer grovmessing (euph). Bra 3rd-kornett før E. Bra trombonesolo, eb-tubasolo og meget bra kornettsolo, jeg er så imponert! Et stort pluss for meget bra trommegruppe. Bra horn før PP. Fin eb-kornett før RR. Bra spilt av Manger dette.

Kingdom
Bra start. Meget gode tuba, kommer godt igjennom. Mangler 3rd-kornett før E. Flott horn, og meget godt flugelhorn. Fin engelsk klang. Strever litt i solotrombone. Solokornett er meget god, men han burde stå nærmere publikum. Dog er dette et korps som mangler mye i klang, den er for tynn. Korpset er mer et 1. divisjonskorps enn et elitekorps.

Windcorp
Bra start. Flotte tuba og tromboner. Minus 3rd-kornett før E. Bra hornsolo og flugelhornsolo. Fint i horn før PP og fint klokkespill. Nydelig klang, bra balanse. Fint i soloer. 2nd og 3rd-kornett kunne gitt mer i G.

Schoonhoven
Uklar start. Grums. Fint i 3rd-kornett før E. 2nd og 3rd-kornett er byttet ut med solokornetter i stedet på  G. Stakkars bakrekke! Fin solo i horn og flugelhorn. Bra horn før PP. Bra eb-kornett før RR. Fin klang.

Tipp pliktnummer:

1. Tredegar
2. Cory
3. Manger
4. Noord-Limburgse
5. Fairey
6. Windcorp
7. Treize Etoiles
8. Schonhoven
9. Lyngby-Taarbæk
10. Kingdom

RESULTAT PLIKT:


1. Manger 94 p
2. Noord-Limburgse 92 p
3. Schoonhoven 91 p
4. Tredegar 90 p
5. Cory 89 p
6. Fairey 87 p
7. Windcorp 86 p
8. Lyngby-Taarbæk 85 p
9. Treize Etoiles 83 p
10. Kingdom 81 p


Lørdag startet med B-section. Denne delen av konkurransen har et så høyt nivå, at det også er verdt å få med seg. Jeg fikk med meg 4 av 5 brass band i denne delen av konkurransen. Spesielt var det sveitsiske korpset meget godt. Men det korpset jeg la best merke til var det Italienske, ser du 4 feil på dette bildet ?
Althornene er byttet ut med walthorn (4 stk). Man kan godt høre det på lyden, spesielt de plasser hvor hornene har melodi. Jeg foretrekker althornlyden. En annen ting jeg kom til å tenke på, var hvordan walthornene spiller althornnoter. Walthorn er jo stemt i F, så det er en tone i forskjell, det er mye arbeid å skrive om alle notene, evt. kan de jo bladlese notene, men det er ikke lett i raske partier. Men på en måte er det vel slik som basstrombone som må leses i F-nøkkel, det er en omveltning. Jeg leser pianonoter i F-nøkkel, men når jeg skulle prøve å spille basstrombone, ble det helt feil, for så må jeg jo opp en tone fra det jeg er vant med på piano. Ikke lett det der.

Ellers fikk jeg høre noen flotte stykker musikk i denne delen. Of men and Mountains, Walking with Heroes, Rapsody for Euphonium, Partita, Trittico og ikke minst Excalibur. Excalibur har jeg på kassett fra 90-tallet (3. satsen). Jeg har alltid likt 3. satsen, men har aldri hørt stykket live, så jeg gledet meg mye å høre det.

Selvvalgt i dag byr på mange flotte stykker, også et par nye stykker som alltid er kjekt å høre. Jeg gleder meg også til et gjensyn med flere gode gamle brassbandstykker, slik som Montage.

Lyngby-Taarbæk
Lyngby-Taarbæk spiller A Tale as Yet Untold. Et stykke som jeg hørte for første gang i fjor da Cory spilte dette stykket. Dengang likte jeg ikke stykket, men det gjør jeg faktisk nå, det trengte bare litt tilvenning. Lyngby-Taarbæk åpner noe usikkert i kornetter. Nydelig euphsolo i 2.sats. Fin crescendooppbygning i kornetter. Uklart i samspillet. Hard klang i ff. Mangler detaljer. Tøff slutt, spesielt i kornetter.

Noord-Limburgse
Noord-Limburgse har valgt å spille Montage. En god gammel kjenning. Et mesterverk i brassbandkomposisjon. Fin start. Noe hard klang i ff. Fin bakrekke i 2. sats. Flott styrke i fff, men noe hardt. Detaljer forsvinner. Flott baritonsolo i 3. sats. Savner mer euph på slutten. Mangler litt på balanse.

Treize Etoiles
Treize Etoiles spiller Concerto for brass band. Et stykke jeg har hørt et par ganger før, men som jeg ikke er helt dus med. Synes det er litt kjedelig, men jeg synes Treize Etoiles spiller meget godt. De får min fulle oppmerksomhet fra start. Bra drive. Litt hard klang til tider, men dette er bra. Særdeles bra flugelhorn. Nydelig klang. Fin 3. sats, men savner en litt mer fløyelsmyk og åpen klang. Flott sluttsats. Liker effekten med bakrekke vendt ut mot publikum.

Schoonhoven
Schoonhoven spiller Music of the Spheres. Et stykke jeg er meget godt kjent med, og som jeg liker svært godt. Fin åpning, en liten intonasjonsfeil i horn. Tvers igjennom veldig bra spilt. Bakrekka spiller godt. Eb-kornett gjør en fantastisk prestasjon. Til tider litt hard klang, men ellers meget bra. Flott horn på slutten, når de kommer igjennom korpset.

Fairey
Fairey spiller A Symphony of Colours. Stykket er inspirert av synesthesia Det vil si evnen til å se farger når man hører musikk. Det er et helt nytt stykke av Simon Dobson. Et fargerikt stykke kan man godt si, det er mye lyd her. Litt intonasjonsproblemer noen steder. Ellers fin ff. Flott euphsolo. Flott sluttakkord.

Manger
Manger spiller Old Licks Bluesed Up. Et stykke jeg kjenner fra NM, og som jeg synes er det beste stykket Torstein Aagaard-Nielsen har skrevet i konkurransemusikk-sjangeren. Dette er veldig bra spilt. Flott trombone, solokornett og euphoniumduett. Dagens beste klang!

Kingdom
Kingdom spiller Titans Progress. Et flott stykke musikk, og et av mine absolutte favorittstykker. Kindom starter greit, men mangler en del på klangen, veldig tynt. Siste akkord er dog meget fyldig og flott.

Windcorp
Windcorp spiller Roccoco Variations. Et stykke jeg ikke likte første gang jeg hørte det som pliktnummer i NM. Men etter som jeg har hørt stykket ved flere anledninger, begynner jeg å like stykket. Jeg gjenkjenner musikken. Windcorp mangler også litt fylde i klangen. Bra flugelhorn og euph. Tøft i tromboner på slutten. Bra gjennomført, men ikke i toppen.

Tredegar
Tredegar spiller et nytt stykke musikk av Gavin Higgins: Destroy, Trample as Swiftly as She. Merk deg ordet Destroy. Det er det hele stykket handler om, det er ødeleggelse fra ende til annen. Det er et stykke som trenger tid til å fordøyes. Det er mye lyd kan man si. Korpset spiller godt. Det har en fantastisk klang, elsker den britiske klangen, jeg kan ikke få sagt det mange nok ganger. Fine solistinnslag. Bra spilt. Fantastisk slutt.

Cory
Det var rett og slett fantastisk at de tre beste korpsene fikk spille etter pausen idag. Jeg liker å vente på noe godt :) At Cory skulle spille sist var en ekstra gulrot. De spiller From Ancient Times. Som Frank Renton sa i fjor på EM når Brass Band Oberösterreich spilte stykket: A real treat. Og det er det stykket er, et flott stykke musikk. Cory skuffer ikke. De spiller fantastisk godt. Owen er en Gud på horn. Helt fantastisk solo. Han treffer trestrøken D uten problem. Vakker klang i hele korpset, klangen i ff er til å bli rørt av. Jeg fryser på ryggen når de spiller. For en flott slutt på en flott dag. Cory har god mulighet for å vinne igjen. De rørte meg med musikken deres.



Tipp selvvalgt

1. Cory
2. Tredegar
3. Manger
4. Schoonhoven
5. Treize Etoiles
6. Fairey
7. Noord-Limburgse
8. Lyngby-Taarbæk
9. Windcorp
10. Kingdom


RESULTAT SELVVALGT


1. Cory 98 p
2. Manger 97 p
3. Tredegar 96 p
3. Treize Etoiles 96 p
5. Schoonhoven 94 p
6. Fairey 93 p
7. Noord-Limburgse 92 p
8. Lyngby-Taarbæk 90 p
9. Windcorp 89 p
10. Kingdom 84 p


Tipp samlet:

1. Cory
2. Tredegar
3. Manger
4. Fairey
5. Treize Etoiles
6. Schoonhoven
7. Nord-Limburgse
8. Lyngby-Taarbæk
9. Windcorp
10. Kingdom

RESULTAT SAMLET:


1. Manger 191 p
2. Cory 187 p
3. Tredegar 186 p
4. Schoonhoven 185 p
5. Noord-Limburgse 184 p
6. Fairey 180 p
7. Treize Etoiles 179 p
8. Windcorp 175 p
9. Lyngby-Taarbæk 175 p
10. Kingdom 165 p

Det er synd det hele er over for denne gang. Gleder meg allerede til Rotterdam neste år. Etter å ha hørt Audivi Media Nocte på brassbandtube noen ganger etter at jeg kom hjem, må jeg si at jeg liker stykket mer og mer. Det er noe med at et stykke må modnes. Det er faktisk helt fint om et brassband vil spille stykket ved en senere anledning. På gjensyn senere i år, kanskje det blir DM ?