mandag 3. mai 2010

EM 2010



For en flott helg. Dette har vært begivenhetsrikt. Det har vært en stor opplevelse, og korpsene har mer enn noen gang, hatt et eksepsjonelt høyt nivå. Jeg har både hørt Championship-seksjonen og B-seksjonen. Årets EM ble holdt i Linz, Østerrike. Dette er en by jeg kjenner godt fra før, det er faktisk tredje gang jeg besøker byen. Som i fjor, tok jeg toget ned i år også, det finnes ikke noe mer hyggelig enn togturen nedover. Du går i seng med tyskergrensen og våkner neste dag i München. Veldig praktisk. Da jeg ankom Linz var det strålende sol og rundt 25 grader. Allerede utenfor Hauptbahnhof fikk jeg øye på EM-musikanter. Rett forbi meg spaserte truseløse musikanter på vei til oppvarming kanskje ? Det  var nemlig Bon Acord og sine kilter, veldig flotte uniformer forresten:) Jeg var heldig og fikk sjekket inn allerede kl. 13. Etter litt shopping og sushi, ankom jeg Brücknerhaus ca kl. 16. Det første jeg så var turkiskledde musikanter og jeg forsto med en gang at det nok var nederlandske Waldsang som skulle starte showet. Allerede litt over 16 satte jeg meg godt tilrette på rad 8, og fikk min favorittplass. Det var ikke bare meg som satt der, det er tydeligvis andre også som setter pris på musikk fra orkesterplass :)

Spiriti heter årets pliktnummer. Det er skrevet av Thomas Doss (som jo også skrev pliktnummeret til NM 2010). Det er skrevet som en slags hyllest til Bruckner, og en koral i slutten av hans 5 symfoni er brukt i hans verk, samt Bachs koral: Für deinen Tron tret' ich hiermit. Bach var blant annet en av Bruckner store beundrere. Spiriti er nok noe mer melodiøs enn Sketches from Nowhere, ettersom en hymne står sentralt i stykket. Personlig, er jeg mer tilhenger av Sketches from Nowhere, som faktisk har blitt et av mine favorittstykker. Men Spiriti er abosolutt et stykke som jeg også ønsker å høre igjen av andre korps. Det er ikke tvil om at Thomas Doss er en svært habil komponist. Nå håper jeg det blir mulig å høre stykket igjen på P2 eller Listen to the bands snart :)

4barsrest har jo også kommentert hele EM, og jeg legger ved et par kommentarer fra dem underveis. De har simpelthen sånn en herlig humor de engelskmenn :)

PLIKT

Brass Band de Waldsang


Waldsang starter hele konkurransen. Faktisk litt småsurt i starten  i kornettene, men flott klang i eb-kornett, selv om han bommer litt på solidelen. Er litt ubalansert på slutten, løpene kommer ikke igjennom. Kunne vært en større ff. Men jazzdelen takler de fint.

4barsrest: "Religiously inspired sop does well but them like a vicar in a sex shop - he gets a bit flustered when faced with the blues".

Bon Acord Silver Band



Bon Acord spiller også med litt småsure kornetter i starten, men eller med mange fine detaljer i startdelen. Fjerdedelsmarkatoer kommer fint frem. Selv om jazzdelen skal være heavy, så synes jeg det blir for tungt. Fint før 80, men savner mer eb-kornett som kommer inn her. Litt skødd i solo. Heller ikke løpene på slutten i eb-kornett, flugelhorn, solo horn og euph kommer igjennom. Ellers mangler det litt på klang.

Eikanger-Bjørsvik Musikklag



Eikanger. Yes yes yes !!! Flott start. Krystallklare detaljer. Fantastisk eb-kornettsolo, og han kommer igjennom på alle løp som jeg har savnet hos de første korpsene. Trombonene: ja de spiller helt suverent. Balansen er flott. Savnet kanskje noe på klangen, eller kan det være salen? I takt 106 er det full stopp etter sfz, det skal i følge partituret være en åttendedels pause. Dette fungerer dog utmerket, og mye bedre enn det som faktisk står i partituret. Takt 24: Her spiller 2nd og 3rd kornettene veldig godt, og barytonsoloen er nydelig. Flott levert dette, holder det til topps ?

4 barsrest: "It's as big as Arnold Schwarzenegger's bicep in places and so detailed, but why the big break before we enter the religioso La-La Land".

Valaisia Brass Band



Her var det mye bra. Flott start, med fine detaljer. Takt 24: Flotte 2nd og 3rd kornetter. Nydelig pp i horn, baryton, euph og tuba i takt 102. De er til nå det korpset som spiller best i ff. Flott klang! Trombonene spiller også veldig bra, men kan ikke slå Grethes gjeng i Eikanger. Eb-cornett er helt suveren. Jazzbiten takler de dog ikke, dette blir for firkantet, savner også mer baryton i dens solo. Muligens nær Eikanger dette.

Brass Band Nord Pas-de-Calais



De starter litt ubalansert. De som spiller 7-oler kommer for svakt inn, det er mp. Det er kanskje en tolkning eller en effekt, men synes ikke det fungerer så bra, synes det er flottere når 7-olene kommer tydelig fram. Jeg kan ikke høre bakrekken i takt 24, og jeg savner tydelige firedeler med markato fra takt 69. Mot slutten er det også ubalansert, hører kun kornetter. Trombonene kunne gitt mer. Eb-kornett spiller dog veldig bra. Flott klang!

Cory Band




"The Cory Sound" -det er noe helt spesielt, og Cory er hovedgrunnen til at jeg i dag sitter der hvor jeg sitter. Det er de som har gitt med de beste musikalske opplevelser, og jeg må nok innrømme at de er mitt favorittband. Jeg elsker klangen til Cory, og jeg har aldri noensinne hørt en flottere pp-klang enn det Cory kan på en god dag. Vel vel. I dag var ingen unntak fra lyden jeg er vant med å høre fra trubadurene fra Wales. Jeg får gåsehud, så flott er det. Dette er så vakkert. Starter rolig, 7-olene synes jeg kunne kommet litt mer frem, da det jo er mp. Kjempebra trombone, detaljene kommer tydelig frem. Takt 24 er veldig bra. Nydelig pp i horn, baryton, euph, og tuba fra 102, helt fløyelsmykt, akkurat som jeg kjenner Cory, og for en fin ff-klang. Oj, oj oj, jeg er imponert! Takt 227 er første gang jeg hører basstrombonen klinge igjennom korpset, dette er en flott detalj. Effekten før 186 skinner igjennom. Jeg vet ikke helt hva det er Cory gjør her, men oppbygningen til Grave Religioso er fortryllende. Jeg savner eb-kornett i 244 i løpet. Eb-kornettsoloen var dog fantastisk, og han er den første som treffer den høye h-en. Jazzdelen kunne vært noe mer laid back. Cantabile i kornetter er helt fantastisk spilt. Effekten med fjerdedeler med markato som går i gjennom flere instrumentgrupper fra 69, spiller Cory helt suverent. De har lagt til tenuto i tillegg til markato og dette er en fantastisk flott musikalsk opplevelse. Fungerer utmerket. Tøft slagverk fra 285. Fantastisk slutt, Cory har den absolutt flotteste ff-klangen av alle korps her i dag. Dette var verdens klasse, jeg tror ikke noen kan slå dette, for dette var vakkert. For en fremførelse, Takk Cory.


4barsrest: "Neat gypsy interlude is followed by an Arabic Blues - the rocking Ayatollahs before it then returns to the surreal realms of the semi religious experience"

Black Dyke Band



To mestere etter hverandre, dette kan bli interessant :) Black Dyke starter fint. Fin mp. Litt skødd i euphonium, føles ut som han nesten kommer ut av takt, De spiller nydelig pp, ellers spiller euph flott. "The blues feeling" fra takt 234 spilles fantastisk av Black Dyke, er det korpset som takler denne delen best, spesielt flugelhorn. Ellers mangler det en del detaljer som Cory hadde med. Fjerdedelene med markato er ikke så tydelige som i Cory, en effekt som jeg synes er et viktig musikalsk uttrykk i stykket. Eb-kornettten spiller super godt, når dog h-en på hengende håret. Ellers spiller Black Dyke takt 304 veldig bra. Super balanse. Men alt i alt har Cory mer klang enn Black Dyke, og jeg er ikke helt trollbundet etter denne fremførelsen. Jeg hadde nok forventet litt mer av Black Dyke.  


4barsrest: "Sweet little baby Moses - this was so damn good"

Brass Band Buizingen



Fin start. Fin mp. Takt 31 blir dog alt for kraftig, spesielt fordi Buizingen sliter med hard klang. 69 spilles dog godt. Og også veldig godt spilt i takt 78, som bygger opp til Grave Religioso. Takt 227 er bra spilt i basstrombone, det andre korps som får med seg denne lille detaljen. Jeg savner mer slagverk i takt 265. Generelt har Buizingen en hard klang som ødelegger mye for opplevelsen.

Brass Band Oberösterreich




Eksentrisk- en helt ny tolkning av Spiriti. Fin start. Takt 31 er stor og massiv, og litt hard klang, men alt i alt veldig bra spilt dette. Flott fra takt 26, fin 2nd bariton fra takt 28. Flott flugelhorn fra takt 39. Savner barytonlyd fra takt 48. Fra takt 178: for lite oppbygning til Grave Religioso. Flott eb-kornett! Savner også her, mer slagverk i takt 265. Overspill i slutten av kornetter. Eb-kornett og repianokornett gir full gass. Det låter knalltøft, men det er en hymne, og det spørs om det faller i smak hos dommerne. Fin oppbygning til blues-del - også i flugelhorn. Fin jazzdel. Minuset er hard klang, men ellers en spennende tolkning av dette stykket, veldig underholdene, det må i alle fall sies. Det ga meg som publikum en ny opplevelse av stykket, men spørsmålet er om det faller i smak hos dommerene, det er jeg litt usikker på.


4barsrest: -"Oh you dirty, sleazy lads and lasses in the blues - magic stuff."
                "The detail and excitement that is generated dislocates the vertebrae".

Concord Brass Band




Så var det danskenes tur. Nå krysser jeg fingrene, det hadde vært kjekt med et dansk band i toppen :) Concord brass starter fint. Fin styrke på 7-olene. Takt 10-19 spilles veldig fint. Gode intonasjoner hos alle musikanter. Mykt og fint. Takt 31 spilles flott. Dårlig balanse fra takt 51, savner mer horn, tromboner og euph i forhold til kornetter, som blir for kraftige. I takt 102 er det for sterk pp, det er ingen forskjell fra takt 107 hvor det er mp. Bra balanse i takt 133. Savner litt mer syngende stil i Cantabile. Takt 191 fungerer ikke helt i kornetter og horn. Nydelig eb-kornett. Takt 234 spilles fint. Ellers litt for hard klang generelt, men godt gjennomført dette. 

TIPP

1. Cory
2. Valaisia
3. Eikanger
4. Black Dyke
5. Oberösterreich
6. Bon Acord
7. Concord
8. Nord Pas-de-Calais
9. Buizingen
10. Waldsang

RESULTAT

1. Cory 98p 
2. Eikanger 97p
3. Oberösterreich 96p
4. Buizingen 95p
5. Black Dyke 94p
6. Valaisia 93p
7. Waldsang 91p
8. Nord Pas-de-Calais 90p
9. Concord 88p
10. Bon Acord 86p

Før selvvalgt i dag har jeg også fått med meg B-section. Nivået her har bare økt de siste årene, og det er virkelig verdt et besøk i konsertsalen. Jeg fikk med meg alle korps minus det finske. Jeg fikk med meg noen flotte musikalse opplevelser av blant annet Trittico, Music for Battle Creek og Extreme Makeover. Noen av korpsene her kan helt klart konkurrere i A-section. Jeg overhørte noen fra det svenske korpset som satt ved siden av meg, som sa at det tyske brass bandet hadde fått tilbud om å stille i A-section, men hadde avstått.

SELVVALGT

Bon Acord Silver Band



Bon Acord spiller St. Magnus. Her er det noe upresist i starten. Men korpset har en fin klang, fin balanse. Siste akkord i den svake delen er nydelig. Kjempegod euph. Tromboner spiller flott i slutten hvor de kommer tydelig inn med sine trioler. Massiv siste akkord. Veldig bra dette.

Eikanger-Bjørsvik Musikklag




Eikanger spiller Concerto Grosso. Et godt valg, da Prof. King jo er godt kjent med stykket, som Yorkshire tidligere har spilt og vunnet med. I 2003 tror jeg det var. Wow, dette var bra. Tvers igjennom spill i verdensklasse. Eb-tuba solo var noe av det beste jeg har hørt. Flugelhornsolo var helt suveren. WOW!!! Og trombonegruppen spiller som alltid like fantastisk. Meget bra musikkopplevelse dette.


4barsrest: "Lordy Lord – we are in high octane territory here."

Brass Band Oberösterreich




Oberösterreich spiller From Ancient Times. Elsker dette stykke, og har gledet meg masse til å høre det igjen, og jeg har pakket fram partituret for anledningen :) De startet litt forsiktig. Masse hornlyd fra takt 144, de spiller fff, men fy søren hvor det låter bra!! Takt 289 funker ikke, det hele blir utydelig. Det er altså to åttendedeler med bindebue opp til to åttendeler, en oktav over. Det spilles i kornetter. De taklet heller ikke denne delen i fjor, det var det kun Cory og Eikanger som gjorde, men de burde ha mestret det i år synes jeg. Kjempestilig eb-kornett på slutten som kommer igjennom hele korpset på løpene. Dette er tøft, og det er underholdene. Holder ikke helt til topp, men publikum liker det svært godt :)


4barsrest: "Sop is a mentalist – absolutely bonkers stunning."
               "Finale is something else – as is the sop! The lad isn’t human…"
               "Oh my giddy aunt – the close takes the roof off. What an ending"


Brass Band Nord Pas-de-Calais




Nord Pas-de-Calais spiller Harmony Music. Litt upresist i de rolige deler, men veldig flott klang i korpset. Spiller supergodt i ff, en fryd å høre på. Det er første gang jeg ser en som spiller med venstre hånd, men det gjør faktisk solohornet, hvordan får han det til? Kjempekul basstrombone som kommer igjennom i det kraftige partiet. Bra tromboner generelt. Veldig bra spilt.

Cory Band




Cory spiller A tale as yet untold. Nytt stykke fra Philip Sparkes. Litt intonasjonsproblemer i de helt rolige partier. Flott klang, konkurransens beste. De spiller tvers igjennom bra, men holder det? Bra trøkk på slutten. Flott euph og solohorn. 

Valaisia Brass Band




Valaisia spiller Vienna Nights. Veldig mye intonasjonsproblemer i svake partier. Tøft med kornetter som vender seg ut til publikum i sterke partier. Det låter røft i ff, men synes franskmennene har hakket bedre klang i dag. Nydelig kornettsolo og euphsoloer.

Black Dyke Band




Black Dyke spiller også et nytt stykke, Red Priest. Utifra det som Frank Renton sa, er the Red Priest Vivaldi, han ble visstnok kalt Preto Rosso (Red Priest) fordi han hadde langt rødt hår. Som du sikkert skjønner, er det en del Vivaldi i dette stykket. Jepp, her har vi vinneren. En sterk forbedring fra i går. Åpningen var fantastisk, for en KLANG! Jeg får gåsehud. FLOTT! Nydelig rolig del med solo i horn, flugel, euph og kornett. Richard Marshall spiller med fløyelsmyk klang. Flott. Alexandra imponerer også på flugelhorn, like fløyelsmykt. Her er det bare å lukke øynene. Og for en slutt. Dette er dagens vinner, uten tvil. I tillegg et veldig flott stykke, som jeg håper, og tror blir spilt flere ganger.


4barsrest: "A complete playful change of style playful like a brass version of one of those 1970’s King Singers boppy songs"

Brassband DeWaldsang




Waldsang spiller Journey to the Centre of the Earth. For første gang får jeg vondt i ørene denne helga. Jo, jeg sitter på rad 6, men hvis et korps behersker ff, spiller de med stor åpen klang, og det gjør bare godt for ørene, men Waldsang har en veldig tynn, spinkel klang i ff.  Det blir rett og slett for sterkt med for hard klang. Jeg synes at Waldsang heller bør begrense sin ff til en sterk forte, når de ikke har en åpnere klang. Trommene spilte fantastisk dog. En ny detalj som jeg ikke har fått med meg hittil, der hvor trommene kommer inn. Kjempebra!

Concord Brass Band




Concord Brass Band spiller Music of the Spheres, en velkjent klassiker som er en av mine store favoritter. For en overraskelse. Her spiller Concord noe av det beste de noengang har spilt (som jeg har hørt). Solohorn åpner med en fantastisk startsolo. De sterke stedene sitter godt. Mange detaljer kommer frem. Solokornetter spiller supergodt, balansen innenfor kornettgruppen på dette sterke partiet, er veldig bra. Klangen til Concord er ikke til å kjenne igjen fra 2008 (første gang jeg hørte Concord), den er veldig forbedret. Det er en fryd å høre dem spille ff. Euphene bemerker seg også, nydelig klang. Savner dog mer tromboner på slutten. Synes det er flottest når trombonene skjærer igjennom kornettene på sluttpartiet her. Bra horn på slutten, hører dem tydelig. Takk for en god musikkopplevelse :)

Brass Band Buizingen



Buizingen spiller Earthrise, også et helt nytt stykke. For et flott stykke. Fullt fres fra start. Mye bedre spilt i dag enn i går. Rolig midtdel med solo i euph, trombone, og to kornetter. Siste del er igjen energisk. Mye lyd, akkurat som jeg liker det :)

For en flott dag. Ti forskjellige musikkopplevelser som hver for seg er enestående. Jeg er imponert. Nivået er høyt, det blir en vanskelig oppgave for dommerne. Jeg er bare virkelig lei meg for at det hele nå er over. Det er lenge til neste år :( Det som er ekstra flott, er at jeg får lov til å høre Cory igjen neste år, uansett om de vinner Regionals eller ikke.

TIPP 

1. Black Dyke
2. Eikanger
3. Cory
4. Bon Acord
5. Concord
6. Buizingen
7. Nord Pas-de-Calais
8. Oberösterreich
9. Valais
10. Waldsang

RESULTAT

1. Cory 98 p
2. Eikanger 97p
3. Black Dyke 96p
4. Oberösterreich 95p
5. Buizingen 94p
6. Waldsang 92 p
7. Valaisia 91p
8. Bon Acord 90 p
9. Concord 89p
10. Nord pas-deCalais 88p

ENDELIG RESULTAT

1. Cory
2. Eikanger
3. Oberösterreich
4. Black Dyke
5. Buizingen
6. Valaisia
7. Waldsang
8. Nord-pas-de-Calais
9. Concord
10. Bon Acord