mandag 9. november 2009

DM 2009

For andre gang er jeg klar til å høre på DM for Brass Band. I år var jeg så heldig at jeg var på kurs i Lyngby hele uken, og da var det ikke noe stress å dra til Lyngby Kulturhus på fredag kveld for å overvære pliktnummeret. DM startet dramatisk i år. Notene til flugelhornet i Nordvestjysk Brass forsvant under scenen gjennom en sprekk i gulvet, så hjelpemannskaper måtte sendes ned i kjelleren og ta seg inn under scenen for å hente dem fram. Det gikk heldigvis godt, og Nordvestjysk Brass var klar etter et par minutter. Ellers er arrangeringen av det nasjonale brass band mesterskapet noe forskjellig fra hva jeg er vant til i NM. I år var det ingen 2. og 3. divisjon for brass band. Disse divisjonene spiller kun hvert annet år. I stedet var det et regionalt mesterskap for Skjælland, men jeg fikk ikke helt med meg hvordan dette virket, det så ikke ut til å være inndelt i noen divisjoner. Det positive ved årets arrangement, var at salen var mer egnet for brass band klang, enn salen i Herning. Ølprisen var det heller ingenting å si på. En 0,4 l øl kostet 25 kr, det kan man ikke klage over :)

Pliktnummeret i år var Salute to youth av Gilbert Vinter. Valget av pliktnummeret kommer av at det er 100 år siden Gilbert Vinter var født. Det er et stykke skrevet i 1961, men jeg synes det er like interessant å høre på Salute to Youth som å høre på nyere verker. Et flott verk med andre ord. 

PLIKT

1. Nordvestjysk brass
Presise kornetter i start. Flott eb-kornett. Litt sure horn, når de kommer inn i 1. sats. Noe hard klang generelt i korpset. Dårlig balanse i slutten av 1. sats. Fin baryton i 3. sats, euph spiller fint, men strever litt.


2. Concord
Nydelige kornetter i starten. Flott klang. Bra horn når de kommer inn. Flott slutt i 1. sats. Trombonene kommer igjennom kornettene. Veldig bra balanse her gjennom det hele. Trombonene spiller godt!!! Euphen spiller også godt i sitt soloparti. Detaljene kommer godt igjennom hele stykket, og det er noen bra effekter i kornetter, spesielt pp med mute er godt spilt, samt god dynamikk. Ellers mangler det noe på klangen over det hele.

3. Lyngby-Taarbæk
Litt skødd i kornetter og eb-kornett. Faktisk er eb-kornetten noe lav høres det ut som. Flott klang i kornetter i starten. Bra balanse i slutten av 1. sats, men Concord lot trombonene slippe mer igjennom enn Lyngby-Taarbæk, noe som gir en bedre balanse, og er flottere å høre på. Ellers god drive gjennom de hurtige partier. Flott klang!
Tett opp mot Concord dette. Lyngby-Taarbæk spiller med åpnere, rundere klang enn Concord, men Concord lager mer musikk ut av stykket. Concord ga med wow-opplevelsen.


4. Silkeborg blæserne
For meg er det første gang jeg hører Silkeborg blæserne, men jeg minnes dem som et topp band i Danmark for mange år siden. Men de siste årene har de strevd, og visstnok vært helt på bunn. I fjor stilte de ikke i DM p.g.a.et forholdsvist nytt og ungt band, som trengte mer innkjøring. Når de så stiller opp i 1. div i år, har jeg absolutt ingen forventninger til dem.

Silkeborgblæserne starter i storm styrkes motvind, altså i et meget sent tempo. Jeg sitter ikke med partitur, men i følge en bekjent fra Nordvestjysk brass band er det angitt et eksakt tempo i partituret. Ser jeg bort fra tempoet, er jeg imponert av klangen. De har en veldig fin klang , men mangler litt på det musikalske, og har ei heller en god balanse. Kornettene stresser også litt i de hurtige partier. Trombonene hører jeg sjelden noe til, jeg savner litt tromboneklang.

5. Århus Brass Band
Bra start. Fine kornetter, og bra dynamske forskjeller i kornettene i startpartiet. Fin baryton og euph når de kommer inn. Det som ødelegger litt for Århus, er etter min mening at de kveler klangen, den blir for hard. Ellers sliter de også med balanse, som mange gode brass band gjør.

Tipp etter plikt:
  1. Concord
  2. Lyngby Taarbæk
  3. Silkeborg Blæserne
  4. Århus Brass
  5. Nordvestjysk Brass
RESULTAT
  1. Concord 94,7 p
  2. Lyngby Taarbæk 92,0 p
  3. Nordvestjysk 87,0 p
  4. Århus 86,7 p
  5. Silkeborg Blæserne 83,7 p
SELVVALGT

1. Silkeborg Blæserne
Slikeborg Blæserne har valgt å spille Lowry Sketchbook. Dette er jo et velkjent stykke som har blitt brukt mange ganger i konkurranser opp i gjennom årene. Personlig er jeg ikke et fan av stykke, men jeg nyter allikevel å høre et godt brass band spille det.

I dag synes jeg den åpne klangen fra i går er forsvunnet, og de spiller i dag med en litt hardere klang. Et pluss for deres gode eb-kornett. Generelt sett forsvinner detaljene i stykket, det er vanskelig å høre hva som skjer, eller hvem som spiller.
Fin åpning av 2 sats. Ellers mangler det totalt sett litt på balansen.





2. Concord Brass Band
Concord Brass Band har valgt å spille Elgar Variations. Her er det mye bra, de har virkelig jobbet med balanse, og detaljer høres veldig godt gjennom hele stykket. Veldig flott spilt av Concord's euphonium. Litt hard klang, men ellers meget godt spilt. En fryd for øre å høre på.



3. Nordvestjysk Brass Band
Nordvestjysk Brass Band har valgt å spille Journey to the Centre of the earth. Også et velkjent stykke som jeg har lært meg å både kjenne og like veldig godt. Jeg må si jeg er imponert over deres prestasjon i dag i forhold til i går. De spiller med meget god dynamikk. Et pluss til eb-kornett og flugelhorn, som virkelig spiller godt.
Sats 2. Kanskje den vanskeligste delen på hele stykket. Her spiller Nordvestjysk Brass mykt og fint. Litt hard klang i ff, men ellers veldig godt spilt.



4. Lyngby-Taarbæk Brass Band
Lyngby-Taarbæk Brass Band har valgt å spille Promised Land. Jeg hørte stykket sist søndag da de spilte deres før-DM konsert. Det er et forholdsvist nytt stykke som ble skrevet til Cory's EM deltakelse i 2006, og er bygget på to walisiske hymner. Lyngby-Taarbæk starter presist, men har noe hard klang, men spiller godt balansert. Gode solistinnslag i Eb-tuba, flugelhorn, 1. baryton og euph. Flott ff. Veldig godt gjennomført.



5. Århus Brass Band
Århus Brass Band spiller Dove Descending, et av mine absolutte favorittstykker. Jeg elsker åpningen hvor kornettene står bak brass bandet på begge sider. Århus Brass Band starter med en flott åpning i kornetter. Supergod eb-kornett. Århus spiller godt, men mangler noe på balanse, grovmessing kommer sjelden i gjennom kornettene. Litt smårusk i 2. sats, men ellers godt spilt, flott euph. Det som er synd med Århus Brass er den harde klangen. 3. sats: Kornettene spiller flott, og eb-kornetten er igjen supergod.




TIPP
  1. Lyngby-Taarbæk
  2. Concord Brass Band
  3. Nordvestjysk Brass Band
  4. Århus
  5. Silkeborg Blæserne
RESULTAT
  1. Lyngby-Taarbæk 95,7 p
  2. Concord 94,0 p
  3. Århus 89,3 p
  4. Nordvestjysk brass 87,7 p
  5. Silkeborg Blæserne 86,7 p

RESULTAT SAMMENLAGT
  1. Concord 94,35 p
  2. Lyngby-Taarbæk 93,85 p
  3. Århus 88,00 p
  4. Nordvestjysk Brass Band 87,35 p
  5. Silkeborg Blæserne 85,20 p